Мариан Вълев: Цял живот ми беше нужен, за да изградя образа на Куката

Актьорът разказа в "Код Спорт" за "Под прикритие", "Чалга" и приятелството със Стоичков

15.01.2024 | 14:47 Редактор: Тодор Петров

Мариан Вълев ни потапя в свои съкровени емоции, неразказани истории, мечти, мисли в първото за годината интервю на подкаста "Код Спорт". Пред Красимир Минев и Владимир Памуков той разкрива как е пазил Христо Стоичков с автомат Калашников, коя е най-голямата лъжа, което е чел за себе си, как са го бъркали с героя му Куката, как е плакал за близък човек, за снимките на филма "Чалга" и как иска да има повече качествени български сериали.

Вълев казва, че огромна част от неговия характер е вградена в образа на Росен Гацов и че „Под прикритие“ и героят му са го обсебили. Първо съзнателно, а после и подсъзнателно той се опитвал да мисли като Росен Гацов. Актьорът си спомня, как е играел всички възможни хипотези на следващия епизод, който ще дойде за снимане много преди да е готов сценарият.

„Цял живот ми беше нужен, за да изградя образа на Росен Гацов-Куката. Това са огромни натрупвания, които остават, благодарение на вроденото или натрупано любопитство у актьора. Дано съм бил интересен и вълнуващ герой. Защото аз бях част от един огромен ансамбъл, а не можеш да си добър без ансамбъла“, признава Вълев.

„Когато бях млад актьор се стремях на подражавам на големите като Робърт де Ниро, които се опитват да влязат в образа на човека, който играят.  Стори ми се интересно обаче, да извадя от себе си енергии, емоции, чувства и се опитах да действам с истинските си средства. Ако някой изобщо е дошъл да види Мариан, той иска да види Мариан, неговото лице, неговите емоции, неговият начин на мислене в изпълнението на роля", казва актьорът и откровено признава, че киното за него не е въпрос на живот и смърт, а въпрос на много повече.

За работата с колегите  си от „Под прикритие“ той разкрива, че приятелството в киното трябва да бъде подложено на изпитание, за да достигне до катарзис, до метаморфоза. Обикновено това се случва, когато има обща любов или обща вяра. Когато фокусът ти е да разкажеш една история, всичко друго остава на без фокус, казва той и обобщава, че успехът не би бил възможен без единомислието на целия екип на сериала.

Ще има ли продължение на „Под прикритие“?

"Да, така се говори. Така се говори. Като участник в него, като сценарист и като актьор, аз съм свидетел на тази огромна любов от страна на публиката. Да направиш нови серии на „Под прикритие“ е нещо много опасно. „Под прикритие“ е вселена, паралелна на нашия живот. Тя върви успоредно с нашия живот. Героите, които оставаха живи, сигурно са поостарели, помъдрели или са малко по-луди. Ако се случи „Под прикритие“, това би било нещо много красиво. Който и да прави „Под прикритие“ му пожелавам успех с цялото си сърце. Зная, колко трудно ще му бъде, защото голяма част от хората биха казали: „Защо го пипате“? Друга голяма част биха искали още и още“, разсъждава Мариан.

В момента Вълев, заедно с негови приятели, актьори и продуценти са създали компания, с която се опитват да подпомогнат финансирането на български филми и сериали. Той анализира, че телевизиите нямат възможност да дадат повече, че пазарът е малък, а има и други форми на финансиране и те могат да се приложат, ако телевизиите имат необходимост от качествено съдържание, пише dnes.bg.

„Важно е телевизиите да се отворят към качествени български продукции“, казва Мариан Вълев и пита ако те не могат да дават достатъчно средства за качествено съдържание, защо не се допускат и други частни средства в сериалите. Той споделя, че без помощта на частни компании, филмът "Чалга" е нямало да бъде възможен. Нашата компания ще помогне да се вдигне нивото на българските сериали. Ако ние започнем да заливаме зрителя със съдържание с лошо качество, нивото на зрителя пада. Но, ако ние имаме неправилна стратегия на финансиране, толкова повече пада и нивото на зрителя. Затова тук е отговорността на изпълнителните директори на телевизиите. Те трябва да рискуват и да носят отговорността за качеството на съдържанието. Независимо, че пазарът е малък, трябва да се намерят формули за допускане на частни пари в телевизиите. Искат ли те или не искат българският зрител да гледа продукция на едно съвременно европейско, американско ниво, или искат да е на нивото на жълтите стотинки“, казва Мариан Вълев.

Звездите във филма "Чалга" и специалната Цвети Стоянова

Филмът "Чалга" събра на едно място звезден екип, сред които Димитър Рачков, Любо Нейков, Виктор Калев, Стефан Денолюбов и други.

"Събрах приятели и бих направил същото за всеки един от тях. Когато те са зад гърба ми, няма кой да ме бутне", казва Вълев. Според него, това е също едно изкушение на дявола. "Когато такива хора са зад гърба ти, лесно можеш да си повярваш, че си много голям", признава той и „смирено им благодари“.

В подкаста "Код Спорт" той откровено споделя и за процеса на работа с Цветелина Стоянова, която изпълнява една от главните роли в „Чалга“ и живее с режисьора и актьор.

"Цвети е блестяща. Понеже аз съм работил с много талантливи хора и мислиш, че талантът се ограничава в една професия. При Цвети е Божа дарба. Дали ще играе балет, дали ще играе художествена гимнастика, дали ще играе кино, тя притежава онази Божия искра, че не й се налага да прави нищо. Тя просто стои и те гледа и го преживява. Цвети е фантастична актриса. Тя е мечтата на всеки режисьор, тъй като е лесна за кино манипулиране. Тя по дефолт има вяра, наивност и органика, които ние учим в първи курс. Тя работи по 14 часа на ден. Гимнастичка, нашата гордост са тези момичета", казва Вълев.

Мариан не подминава и трудния въпрос как се преодолява това, което Цвети Стоянова преживя.

"Цвети е изключителна. За мен е най-голямото щастие да я познавам. Тя е вдъхновение. Изключителна е", откровен е Мариан.

Да охраняваш Стоичков

Той разказва още как животът го отвел в школата за високо спортно майсторство Чавдар. Христо Стоичков или бат Ицо, както той го нарича, тогава бил низвергнат, бил направил някакви глупости в някакъв мач, но пък двамата се сприятелили. Мариан го охранявал с камуфлажни дрехи и с автомат Калашников на Панчарево. 

„Ние, когато се виждаме, често си припомняме тази история“, смее се той и признава, че за него е гордост, че Стоичков му е приятел.

Вижте повече във видеото.