Няколко неща, които никога не бива да поставяме в съдомиялната

Дървото е крехко и податливо на увреждане от вода с висока температура

15.01.2024 | 13:09 Редактор: Искра Ангелова
Няколко неща, които никога не бива да поставяме в съдомиялната

Миялната машина е удобен начин да измиете съдовете и кухненските пособия без усилие, а крайният резултат е повече от задоволителен. За да имате повече време за приятни занимания вероятно ви се иска да сложите всички кухненски пособия в миялната, за да се улесните.

Това обаче би било грешка. Колкото и примамливо да ви се струва да слагате каквото ви падне в миялната, това не е добра идея.

Има някои кухненски прибори, пособия и съдове, които нямат място в миялната. Кои са те?

Прибори и съдове от дърво

Температурата и влагата в миялната машина са високи. Продължителността на цикъла на измиване е дълга, което излага дървените съдове и прибори на това разрушително за тях влияние. Дървото е крехко и податливо на увреждане от вода с висока температура. Колкото по-дълго дървените съдове стоят в тази среда, толкова по-бързо се напукват и увреждат. Затова е добре да се мият на ръка.

Съдове от кристал

Ако имате любими кристални сервизи, които използвате за гости, не ги измивайте в миялната машина след употреба. Кристалът е изключително крехък и нежен материал, който може лесно да се напука, увреди или назъби под влиянието на силната струя в миялната машина.

Кухненски ножове 

Големите кухненски ножове, с които режете храната, докато я приготвяте, не трябва да се измиват в миялната машина. Може да изглежда странно, но техните остриета също могат да бъдат затъпени и увредени заради силната струя, влагата и агресивните препарати за измиване, използвани за миялни машини. За да запазите остриетата на ножовете и дървените им дръжки, мийте ги ръчно.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay