Билките, които ще ни помогнат да свалим килограми

Подходящи са джинджифил, куркума, лимонена трева

11.01.2024 | 08:38 Редактор: Деси Николова
Билките, които ще ни помогнат да свалим килограми

В началото на всяка година мнозина си поставят цел да влязат във форма и да свалят излишните килограми. Разбира се, за да се случи това е необходима правилната диета и физическа активност. А на помощ в борбата с килограмите идват и билките.

При липсата на модерен арсенал от лекарства, медицинско оборудване и болници, нашите предци са използвали даровете на природата, в продължение на векове, натрупвайки знания за чудотворните свойства на растения и билки. При отсъствие на диетолози, подходящи диети, фитнес зали и специални програми за отслабване, предишните поколения са израснали изненадващо здрави хора, "необременени" с допълнителни килограми, което до голяма степен се дължи и на промяната в начина на живот тогава и сега.

Изгаряне на мазнини

Подходящи са джинджифил, куркума, лимонена трева. Те ефективно разграждат липидните отлагания в проблемните области на корема, бедрата, талията.

Стимулиране обмяната на веществата

Тук една от най-полезните билки е розмаринът. Той стимулира обмяната на вещества в организма, като подпомага кръвообращението и функциите на отделителната система. С помощта на тази билка лесно ще освободите тялото си от натрупаните токсини и ще стимулирате дейността на храносмилателната система. Чаят от розмарин ускорява метаболизма и създава чувство за ситост. Неговият прием ограничава абсорбирането на излишните мазнини и захари, които водят до трупане на килограми. Всичко това прави розмарина ефективно средство за здравословно намаляване на теглото.

Намаляване на апетита

Спирулината има способността да се увеличава в стомаха, създавайки измамно усещане за ситост за дълго време. А корен от ружа обгръща чревните стени, като подава към рецепторите  сигнали за ситост.

Диуретични билки

Те са едни от най-често използваните билки, когато става въпрос за отслабване. Използват се и при различни заболявания, свързани с натрупване на течности. С помощта на лайка, сена и репей ще засилите диурезата и в първите няколко дни ще изхвърлите излишните течности. Използването на тези билки, има бърз ефект на загуба на тегло - до 2 кг първите няколко дни.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels