Многото сол вреди на здравето - ето колко е добре да консумираме дневно

Прекомерната употреба често води до подуване и задържане на вода

04.01.2024 | 10:40 Редактор: Вяра Димова
Многото сол вреди на здравето - ето колко е добре да консумираме дневно

Сред цялото бърборене за броене на калории, нетни въглехидрати или макроси, ние сме склонни да пренебрегваме някои други важни аспекти на нашата храна - като например колко сол, известна още като натриев хлорид, ядем. Докато повечето хора са склонни да не обмислят приема на сол толкова често - освен ако нямата здравословно състояние, което го налага - яденето на много натрий може да повлияе на вашето здраве. 

Солта се намира във всичко - от костен бульон и подправки до това, което поръчвате в ресторант или купувате в пакет от супермаркета. Най-често тя се използва, за да се подобри вкуса на храната. Може също да действа като консервант и да намали риска от бактериално замърсяване. Освен това, солта е жизненоважна за поддържане на функционирането на телата ни. 

Консумирането на твърде малко сол може да доведе до състояние, известно като хипонатриемия, което причинява гадене, главоболие, объркване, гърчове и, в екстремни случаи, кома или смърт. Хората, които следват диета със сурова храна, потят се прекомерно или са дехидратирани, са изложени на по-висок риск от тези симптоми. 

Колко сол е твърде много?

Средният човек консумира около 3400 милиграма натрий на ден. Това количество е доста над нивата, препоръчани от големите здравни организации. Златната среда обаче варира за всеки човек.  Ако сте много активни, като спортистите, тренирате през повечето дни от седмицата, вероятно ще имате нужда от по-високо количество натрий. Причината е, че повече от него се губи чрез потта и трябва да бъде заменен. 

Диетичните насоки от 2020 до 2025 година препоръчват възрастните да консумират не повече от 2300 милиграма натрий на ден. Това се равнява на около 1 чаена лъжичка сол. Въпреки това, кардиолози вярват, че идеалната граница за повечето възрастни - особено тези, които са били диагностицирани с високо кръвно налягане и/или диабет тип 2 - трябва да бъде по-близо до 1500 милиграма на ден. 

Какво се случва с тялото при твърде много сол?

Ако редовно превишавате количеството натрий, от което се нуждае вашата система, ефектът може да бъде широкоспектърен. Ето някои потенциални въздействия от яденето на твърде много сол.

Подуване и задържане на вода

Подуването на корема може да възникне след консумация на храна или лека закуска с високо съдържание на натрий. Този излишък кара тялото ви да задържа повече вода. В краткосрочен план това може да доведе до подуване на корема и цялото тяло. 

Високо кръвно налягане

Ако редовно консумирате твърде много сол, това може да доведе до хронично задържане на вода и увеличаване на обема на кръвта. Когато консумираме твърде много сол, телата ни задържат допълнително вода, за да разредят излишния натрий.

Главоболие

В краткосрочен план, временно повишаване на кръвното налягане - дори сред тези без хронична хипертония - може да предизвика главоболие, показват изследванията. Но ако си поставите за цел да ядете по-малко натрий, ще видите спад в броя на главоболията, които изпитвате. 

Проблеми с бъбреците

Нашите бъбреци действат като естествена филтрираща система на тялото. В допълнение към други задачи, бъбреците играят жизненоважна роля в регулирането на нивото на натрий в организма чрез регулиране на количеството, отделено в урината. Високите нива на натрий могат да направят това балансиране по-трудно. С течение на времето това може да доведе до намалена бъбречна функция и в тежки случаи до бъбречно заболяване.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: