Как протича грипът при възрастните хора и до какви усложнения може да доведе?

При хората над 65-годишна възраст симптомите може да се окажат опасни

07.01.2024 | 06:30 Редактор: Вяра Димова
Как протича грипът при възрастните хора и до какви усложнения може да доведе?

Грипът (инфлуенца) е заразно респираторно заболяване, което се причинява от грипни вируси. Той е често срещан, но подценяван, което представлява значителна заплаха за здравето и благосъстоянието при възрастните над 65 години.

Напредналата възраст и хроничните заболявания излагат на повишен риск от развитието на проблеми, вследствие на грипа. Състоянието често води до болничен престой, а понякога инфекцията е възможно да доведе до фатален изход. Въпреки това, лекарите често пропускат грипа при по-възрастните. Това е така, тъй като тези пациенти могат да демонстрират нетипични симптоми и затова е възможно да не бъдат изследвани за грип, дори ако са хоспитализирани.

С напредване на възрастта имунната система отслабва, което затруднява тялото да се бори с инфекции като грипа. Това означава, че по-възрастните са не само изложени на повишен риск да се разболеят от грип, но и са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения от заболяването.

Как става заразяването с грип?

Грипният вирус се разпространява във въздуха чрез капчици (въздушно-капков път), обикновено когато заразноболен диша, говори, киха или кашля. Тези капчици могат да бъдат вдишани директно от друг човек или могат да паднат върху предмети – като, дръжка на врата или телефон и да бъдат пренесени в очите, носа или устата.

Какви са симптомите на грип в напреднала възраст?

Симптомите на грип при по-възрастните пациенти са почти същите като при пациентите от други възрастови групи, но могат да бъдат по-интензивни и да доведат до сериозни усложнения. Честите симптоми на грип при възрастните включват:

Висока температура

Главоболие

Кашлица

Възпалено гърло

Хрема или запушен нос

Тежка умора

Мускулни болки

Слабост

Недостиг на въздух

Дискомфорт в гърдите

Объркване или променено психическо състояние

В много случаи възрастните пациенти развиват тези типични симптоми, вследствие на грип. Въпреки това не е необичайно при тях да няма повишена температура, кашлица или болки в гърлото. Симптомите на грип могат да доведат до влошаване на цялостното здраве и в някои случаи изискват хоспитализация. Възрастните пациенти също така са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения, като:

Пневмония

Бронхит

Дехидратация

Обостряне на хронични заболявания като астма, емфизем и сърдечни заболявания

Необходимо е незабавно посещение на лекар при следните случаи

Проблеми с дишането

Симптомите не се подобряват или се влошават след 3 или 4 дни

След като симптомите на грипа се подобрят, отново внезапно възниква по-сериозен проблем, като гадене, повръщане, висока температура, студени тръпки, болка в гърдите или кашлица с гъст жълто-зелен секрет.

Докато грипът е сериозен проблем за възраст над 65 години, могат да бъдат предприети някои стъпки, за да бъдат намалени рискът от заразяване и тежестта на инфекцията. Всички по-възрастни хора трябва да си поставят годишна грипна ваксина, за да се предпазят от вируса. Въпреки че ваксината срещу грип не е 100% ефективна, тя може да намали риска от заразяване с грип с 40% до 60%.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay