Какви усложнения може да ни навлече острият бронхит?

Вместо да се подобри, състоянието ни може да се влоши и досадната кашлица да се засили

05.01.2024 | 22:29 Редактор: Толя Стоянова
Какви усложнения може да ни навлече острият бронхит?

Бронхитът представлява често срещана респираторна инфекция. Въпреки че обичайно състоянието е самоограничаващо се и преминава от само себе си, в някои случаи то може да доведе до допълнителни усложнения. Острият бронхит възниква в края на заболяване от настинка или грип. Тогава, вместо да се подобри, състоянието може да доведе до субфебрилна температура (телесна температура със стойности по-ниски от 38,3 ºС) и досадна кашлица.

Обикновено в хода на протичането на острия бронхит усложнения като вторична бактериална инфекция ("суперинфекция") могат да възникнат при 5% до 10% от случаите. Важно е да бъде отбелязано, че в допълнение към тези усложнения, повтарящите се епизоди на остър бронхит (особено при пушачи или при продължителна експозиция на прах по време на работа) могат в крайна сметка да доведат до развиване на хроничен бронхит. Затова при изпитване на повтарящи се симптоми е необходимо търсенето на лекарска помощ, за да може да бъдат елиминирани потенциалните причини за развитието на хроничен бронхит. 

Пневмонията е най-честото усложнение на вирусния остър бронхит, което се среща при приблизително 5% от случаите. При децата на 5 и повече години, както и при възрастните, най-честият причинител за състоянието е Streptococcus pneumoniae. Това е причината, поради която ваксината срещу пневмония се препоръчва за деца и възрастни над 65-годишна възраст, както и за пациентите с белодробни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма, или при хора, които са имуносупресирани.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels