Подуване и болки в корема, сърбеж, главоболие - може да имате хистаминова непоносимост

Избягвайте млечни продукти, кисело зеле, салами

06.01.2024 | 13:14 Редактор: Елеонора Танева
Подуване и болки в корема, сърбеж, главоболие - може да имате хистаминова непоносимост

Хистаминът е химикал, отговорен за няколко важни функции, включително, сред които предаване на съобщения до мозъка, допринася за освобождаването на стомашна киселина за подпомагане на храносмилането, освобождаване след нараняване или алергична реакция като част от имунния отговор на тялото. 

Вероятно сте чували за непоносимост към хистамин. Тя не означава, че имате непоносимост към него, а че тялото ви не може да преработи хистамина ефективно.

Kай-често срещаните симптоми на хистаминова непоносимост са подуване и болки в корема, запек, газове в корема, повръщане, диария, умора, сърбяща кожа, главоболие и мигрена, копривна треска, сърбяща кожа, хипертония, кихане и проблеми със синусите, нередовен месечен цикъл и други. 

Храни с високо съдържание на хистамин, които трябва да се избягват:

Ето някои храни с повече хистамин:

Ферментирали млечни продукти, като сирене, зрели сирена, кисело мляко, заквасена сметана, мътеница и кефир;

Ферментирали зеленчуци, като кисело зеле и кимчи, туршии, кисели краставички, маслини;

Сушени, ферментирали или преработени меса, като колбаси, салами;

Вино, бира, друг алкохол и шампанско, пенливи вина;

Домати;

Патладжан;

Спанак;

Замразена, осолена или консервирана риба, като сардини и риба тон;

Оцет;

Доматен кетчуп;

Цитрусови плодове;

Храни с ниско съдържание на хистамин:

Прясно месо и прясно уловена риба;

Пресни плодове, боровинки, ябълки, манго;

Яйца

Зърна без глутен;

Заместители на млечни продукти, като кокосово и бадемово мляко;

Пресни зеленчуци (с изключение на домати, авокадо, спанак и патладжан);

Зехтин. 

Четете повече в az-jenata.bg.