Симптоми на деменция може да се проявят при посрещането на новогодишните празници

Настолните игри включват ангажиране на когнитивните способности

02.01.2024 | 14:36 Редактор: Искра Ангелова
Симптоми на деменция може да се проявят при посрещането на новогодишните празници

Трудностите при приготвянето на новогодишната вечеря, неспособността да се играят настолни игри и невъзможността за ориентиране в домовете на приятелите и близките са признаци на деменция, които могат да се проявят по време на новогодишните празненства, пише Дейли мейл, позовавайки се на британски невролози.

Специалистите от болницата "Аденбрук" в Кембридж обясняват, че настолните игри включват ангажиране на когнитивните способности, чието намаляване е характерно за деменцията. Ако член на семейството се затруднява да запомни правилата или забравя кой е на ход, това може да е признак на придобита деменция.

Друг поведенчески маркер за невродегенеративното заболяване може да бъде дезорганизацията при подготовката на новогодишната вечеря. Закупуването на продукти и приготвянето на храна изисква внимателно планиране и следване на рецепти. Хората, които развиват фронтотемпорална деменция, може да имат затруднения при извършването на тези дейности, тъй като въпросното заболяване се характеризира с увреждане на фронталните и темпоралните дялове на мозъка, отговорни за концентрацията и организацията, информира БТА.

Невролозите отбелязват също, че някои хора предпочитат да прекарват почивките си за новогодишните в домовете на приятели и роднини. Неспособността да се ориентират в обстановката, въпреки че я познават отпреди, също може да издава влошаване на когнитивните способности.

Снимка: Pixabay