Разкриха каква опасност крие шампанското за очите

Налягането в бутилка сода може да бъде три пъти по-голямо от това в автомобилна гума

31.12.2023 | 13:21 Редактор: Искра Ангелова
Разкриха каква опасност крие шампанското за очите

Офталмолози от университета в Кеймбридж, университета в Мичиган и други научни организации разкриха опасността, която летящите тапи от шампанско могат да представляват за очите. Проучването, което прави преглед на съществуващата медицинска литература, описваща наранявания на очите, е публикувано в British Medical Journal (BMJ).

Експертите са установили, че попадането на тапата в окото може да доведе до кръвоизлив в предната камера на окото или хифема, както и до травматична ретинопатия. Такива наранявания на очите са сериозни и понякога могат да доведат до трайна загуба на зрението, информира БГНЕС.

Изследователите също така установиха, че слепотата от удар с коркова тапа е по-често срещана, отколкото се смяташе досега, като много хора никога не се възстановяват напълно от подобни наранявания, а 26% от лекуваните за такива наранявания остават слепи. Увреждането е довело и до късни усложнения като проблеми с подвижността на зеницата, посттравматична глаукома и травматична оптична невропатия. Авторите отбелязват, че налягането в бутилка сода може да бъде три пъти по-голямо от това в автомобилна гума.

Времето, необходимо на тапата да измине разстоянието от бутилката до лицето, е само 0,05 секунди и човекът няма време да реагира, като затвори очи.

Снимка: Pixabay