Проучване: Очилата против синя светлина не намаляват умората

След Ковид пандемията интересът към защитата на зрението се е увеличил

23.08.2023 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
Проучване: Очилата против синя светлина не намаляват умората

Очилата за защита от синя светлина не намаляват вредните ефекти от гледането в компютърни или телефонни екрани. Ефектите от тях нямат преимущество пред други лещи, които не са създадени за защита от синята светлина.

Научното изследване, разглеждащо защитата от синята светлина, е публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews с главен автор д-р Лора Дауни, доцент по оптометрия и науки за зрението в Университета на Мелбърн във Виктория, Австралия.

От началото на пандемията от Ковид-19 интересът към защита от синята светлина е скочил драстично. Една възможна причина за това е все по-голямото ползване на електронни устройства като телефони, компютри и телевизори по време на пандемията, вследствие на продължително стоене у дома. Очилата са представени с филтър за синя светлина, който предполагаемо намалява умората на очите.

Научното изследване сочи, че лещите на тези очила може и да филтрират синята светлина, но не дават резултат за намаляване на умората на очите и другите неблагоприятни ефекти от постоянното използване на електронни устройства като телефони и компютри.

Използвани са данни на над 600 доброволци, участващи в 17 проучвания измежду шест държави. Установено е, че лещите нямат ясна полза и в подобряването на съня в сравнение със стандартни лещи без филтър за синя светлина.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay