Паметници с подаръци - от "Етюд-и-те на София" изненадаха столичани

Няма по-добър начин да покажеш доброто от "Коледна песен" на Дикенс, каза Иван Шишиев

26.12.2023 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

За четвърта поредна година Facebook страницата "Етюд-и-те на София" зарадва столичани с подаръци за Коледа – книги, поставени на знакови места в София. 

Идеята се ражда през 2020 година. 

"Когато бяха Ковид годините, хората страняха един от друг и се получи тази идея от мен и моята съпруга – защо да не направим подаръци на хората. Но не е така просто да изберем някакви хора, а да ги оставим под статуите на града и който си хареса да ги вземе", сподели Иван Шишиев.

Когато столичани отворят подаръците, вътре ще открият книга. 

"В моите очи книгата има изключителната сила да даде смисъл и да създава бъдеще, а няма по-добър подарък от бъдещето", добави Шишиев.

Първоначално подаръците - книги са били свързани с паметниците, на които са поставени. След това следва промяна и днес четивата са само на съвременни български автори. 

Тази година идеята ми беше свързана с това какво е доброто, а няма по-добър начин да го покажеш от "Коледна песен" на Дикенс, от "Български народни приказки" на Ангел Каралийчев и още други като Господинов, като Толкин", уточни Иван Шишиев.

Сред статуите, на които са поставени книгите, са тези на Алеко Константинов, на Пенчо и Петко Славейкови и на Никола Вапцаров.

"Искахме да прибавим и нови статуи като гимнастичката пред Народния театър, като момиченцето, което учи баба си да чете в Борисовата градина, като Ян Бибиян и дяволчето Фют", каза още инициаторът на коледните изненади.

Иван Шишиев направи и равносметка за изминалата 2023 г. По думите му, тя е била успешна в професионален план, а една от снимките му - МЕМЕ ТРАМ неочаквано за него е станала и световно известна.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Facebook / "Етюд-и-те на София"