Назад във времето - майсторлъкът на истинските стъклени коледни играчки

Иван Станев твори чрез "метода на издухването на стъклото" под високата температура на огъня

26.12.2023 | 14:40 Редактор: Елеонора Танева

И тази година коледни играчки, изработени от стъкло, красят и радват домовете на хиляди български семейства. В Пловдив се намира един от малкото майстори на уникалните стъклени украшения.

Иван Станев майстори стъклени играчи над 40 години. Помагат му хора от социалното предприятие за хора с увреждания, които той е обучил на тънкостите в занаята. 

"Този година невероятно силен интерес към тези истински коледни украшения", казва майсторът на стъклени играчки Иван Станев.

Майсторът твори чрез своята газова горелка и чрез "метода на издухването на стъклото" под високата температура на огъня. Така само с няколко движения той прави от една стъклена тръба най-красивите коледни камбанки, и различни фигури за украшение на елхата оживяват.

Креативни са майсторите в ателието за стъклени играчки. Финалните щрихи върху украшенията ги нанасят Диана и колегите ѝ. 

Доскоро занаята за изработване на стъклени играчки се считаше а един от изчезващите. Това обаче вече не е така, след като няколко кандидати са изявили желание да научат тънкостите. 

"Трябва да имаш малко усет, без това усет как да стане", казва ученик на Иван Ставрев.
 
Майсторът се надява занаятът да не си отиде с годините и да има все повече хора, които да го предават нататък.

Вижте повече в репортажа.