Рецепта за содена питка за Бъдни вечер

Самата вечеря днес е истински ритуал

24.12.2023 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Рецепта за содена питка за Бъдни вечер

Бъдни вечер е онова време от годината, в което всички от семейството се събират около масата. А самата вечеря е истински ритуал, като на много места у нас се прави на пода, както едно време са яли нашите предшественици. Основното правило, което се спазва, е ястията да бъдат постни и нечетни, например 7, 9, 11.

Ако търсите лесна рецепта за хляба за Бъдни вечер, който да омесите у дома, ви предлагаме нашата, която е много лесна за изпълнение.

Необходими продукти:

брашно – 700 грама

вода – 300-400 мл, топла

сол 1 ч. л.

бакпулвер – 1 брой

сода бикарбонат – 1 ч. л.

ябълков оцет – 2 с. л.

олио – 3 с. л.

Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.

Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух. Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.

Оставете тестото да престои 15 минути така, за да се отпусне. Преди да я поставите във фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места. Поставете тавата в предварително нагрята до 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар, пише tialoto.bg.

Намокрете тензух или кърпа и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.

Снимка: Pixabay