Изненадайте гостите си за празниците с тази нестандартна рецепта

Салата с аспержи, яйца и прошуто 

22.12.2023 | 18:20 Редактор: Деси Николова
Изненадайте гостите си за празниците с тази нестандартна рецепта

Ако искате да блеснете с празничната си трапеза, почерпете вдъхновение и подходете по малко по-различен начин. Изненадайте себе си и гостите си с тези нестандартно предложение за салата с аспержи, яйца и прошуто.

Продукти:

  • 24 пръчици аспержи, измити и подрязани 
  • 1 малък шалот (много тънко нарязан) 
  • 1 супена лъжица плюс и ¼ ч. ч. бял винен оцет
  • 60 г пресен босилек 
  • 60 г опакован пресен естрагон 
  • 60 г настърган пармезан 
  • 1 с. л. дижонска горчица 
  • 1 с. л. мед 
  • половин скилидка обелен чесън 
  • щипка сол 
  • щипка смлян пипер 
  • ⅓ чаша екстра върджин зехтин 
  • няколко листа от маруля 
  • 6 резена прошуто (или друга сушена шунка), нарязани на тънки филийки 
  • 4 големи яйца, твърдо сварени и разполовени 

Начин на приготвяне:

Напълнете голяма купа със студена вода и кубчета лед и я оставете настрана. Поставете няколко парчета кухненска хартия върху дъска за рязане или друга повърхност. Поставете шалота в малка купа и го покрийте с 1 супена лъжица оцет. (Една бърза марината ще омекоти вкуса му.) Оставете настрана. 

За да бланширате аспержите, напълнете голям съд до около ¾ с вода. Добавете чаена лъжичка сол и оставете да заври. Внимателно поставете аспержите във врящата вода и гответе, докато станат хрупкави (3 до 4 минути). С помощта на щипка прехвърлете сварените аспержи в ледената вода. След като аспержите се охладят, сложете ги върху кухненската хартия, за да се отцедят и изсушат.

За да направите дресинга, поставете останалата ¼ чаша оцет, босилека, естрагона, пармезана, горчицата, меда, чесъна, солта и черния пипер в малък кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост. Добавете зехтина и продължете да блендирате, докато се смесят. 

За да направите салатата, накъсайте листата от марулята в голяма чиния. Отгоре сложете аспержите, нарязания шалот, прошутото, сварените яйца и овкусете с допълнителни подправки по желание. Залейте с дресинга. (Остатъците от дресинг могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.) 

Вижте още нестандартни рецепти в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay