Как да подобрите финансовото си благополучие през 2024?

18.12.2023 | 14:52 Редактор: Тодор Петров
Как да подобрите финансовото си благополучие през 2024?

До Коледа остават само няколко седмици и вече, малко по малко, започваме да се настройваме на празнична вълна. Това е и един от онези периоди от годината, които често ни карат да се замислим върху изминалите месеци и как бихме могли да започнем предстоящите „на чисто” и с по-положителна перспектива.

Много хора си дават новогодишни обещания, голяма част, от които се въртят около подобряване на финансовото им благосъстояние. Независимо дали става въпрос за спестяване, разширяване на инвестициите или изплащане на дълг, подобряването на финансовото ни състояние е цел, която може да ни помогне да имаме по-добро бъдеще.

Тук ще разгледаме няколко начина, с които да подобрите финансовите си цели и благополучие през новата година. Също така, ще обърнем специално внимание на това, как финансови услуги , като тези от tbi bank, могат да ви бъдат полезни в това пътуване.

Помислете кои са вашите силни и слаби страни

Парите са изключително важна част от ежедневието на всеки. И колкото по-разумно и ефективно се научим да ги управляваме, толкова по-добре за нас. Ето защо, си струва да отделите малко време преди началото на новата година и да преразгледате цялостното си финансово състояние. Оценете средния си месечен доход, както и постоянните и променливите си разходи, и определете финансовите си приоритети за 2024 г., за да разработите идеалния бюджет за вас.

Помислете кои са силните и слабите ви страни. Опитайте се да намерите начин да се справите със слабите, като в същото време усъвършенствате силните. Ако, например, от известно време отделяте определена сума пари, може да помислите да ги „заключите” в срочен депозит. Това е чудесен начин да увеличите спестяванията си и то без никакви усилия.

В случай, че сте склонни да правите импулсивни покупки или нямате навика да следите разходите си, може да опитате да си правите списък за пазаруване и да се придържате към него. Мобилното банкиране, също така, е лесен и удобен начин да останете в крак с всичките си разходи.

Консолидирайте дълговете си в един потребителски кредит

Имате ли дългове по кредитни карти или няколко малки заема с високи лихви? Обединяването им в един потребителски кредит е чудесен начин да започнете новата година с по-положителна перспектива.

Множеството дългове и заеми с високи лихви могат значително да натоварят бюджета ви. Вземането на един потребителски кредит, с по-изгоден лихвен процент, може да ви помогне да подобрите финансовия си живот по няколко начина.

На първо място, вие ще имате да плащате само една месечна вноска. Това реално намалява броя на сметките, които да следите и ви помага да управлявате бюджета си по-ефективно. Другото предимство от консолидирането на дългове е, че ще намали общата лихва, която плащате. И не на последно място, това може значително да намали стреса, свързан с управлението на множество сметки и задължения.

Създайте си спешен фонд

Това са пари, заделени за спешни случаи. Те ще ви помогнат да се справите с разходи, които не са включени в личния ви бюджет. Това може да бъде непредвиден ремонт на кола, спешно пътуване или изненадваща покана за сватба. Този спешен фонд също може да ви помогне да платите редовните си разходи, в случай че приходите ви бъдат временно прекъснати.

В идеалния случай, ще държите спестяванията си в спестовна сметка с висок лихвен процент и лесен достъп. Тъй като това е спешен фонд, вие ще искате да можете да теглите и довнасяте, когато пожелаете. В същото време, тези пари е добре да са на отделна сметка (различна от тази, която ползвате ежедневно), така че да не се изкушавате да похарчите резервите си.

Инвестирайте във вашето бъдеще

Имате страхотна бизнес идея, но не можете да я осъществите заради липсата на капитал? Или може би, отдавна искате да инвестирате в себе си чрез образование и придобиване на нови умения?

Както казват хората: „Нова година, нов късмет”. Така че, може би е време да спрете да отлагате и да помислите, какво да направите, за да постигнете целите си. Ако имате нужда от средства, за да инвестирате в нещо, което ще ви носи печалба в бъдеще, то потребителските кредити са чудесна възможност да си осигурите нужния капитал.

В крайна сметка, ако вашето бизнес начинание е успешно, това ще доведе до увеличаване на вашите доходи и подобряване на цялостното ви финансово състояние. Инвестирането в нови знания и умения, от друга страна, отваря по-добри възможности за кариера и съответно, по-висока заплата.