Ето как да си приготвим коледна елха с бутер тесто и песто

С формичка за сладки, може да изрежете звезда, която да поставите като връх на дървото

12.12.2023 | 16:25 Редактор: Деси Николова
Ето как да си приготвим коледна елха с бутер тесто и песто

Продукти:

  • 2 броя охладено бутер тесто
  • 100 г песто дженовезе
  • 1 яйце
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне
Развийте едното тесто и го поставете върху хартия за печене в подходяща тава. С много остър нож изрежете нещо като голяма елха (стрелка). Завъртете така тестото, че да ползвате дългата му страна, за да стане и коледното дърво по-голямо. За по-прецизно рязане може да си направите предварително шаблон от лист хартия, картон или да ползвате линия, съветва az-jenata.bg

По същия начин направете и с другото  бутер тесто. Излишното бутертесто се премахва. Намажете първата елха с пестото. Отгоре внимателно поставете втората.  След това с много остър нож трябва да нарежете двете теста внимателно на хоризонтални ленти, оставяйки малка част ненарязана за върха на коледното дърво.  Широчината на лентите трябва да е около 2 см.  Започнете да усуквате две по две нарязаните ленти. 

От остатъците тесто, с формичка за сладки, може да изрежете звезда, която да поставите като връх на дървото. Следва да намажете коледното дърво с разбито яйце. По желание поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

Снимка: Pexels