Как да си приготвим коледен щолен вкъщи

Създайте настроение и домашен уют с празничен сладкиш

07.12.2023 | 23:12 Редактор: Вяра Димова
Как да си приготвим коледен щолен вкъщи

Аромат на канела! Коледна музика! Блещукащи светлинки на прозореца! Уютна атмосфера и домашен уют! Това усещам всеки път, когато се прибера у дома за Коледа. Картинката винаги е една и съща – майка ми е сложила коледната престилка и се върти в кухнята с усмивка на уста, припявайки на коледните песни, които баща ми е пуснал в хола.

Мама никога не е изпитвала тежест от готвенето за Коледа. У дома може да видите кутии със сладки – някои украсени, други напукани, а трети са с орехи. Това, което всеки чака с нетърпение, определено е коледният щолен. 

Ето необходимите продукти за коледен щолен:

1 1/2 пакетче масло
1 1/2 ч. ч. пудра захар
4 яйца
1 ч. л. бакпулвер
Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 
2 ч. ч. стафиди
1 ч. ч. сушени плодове
2 ч. ч. брашно
Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон

Приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала. 

Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина, пише tialoto.bg.

След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иванка Петрова
преди 4 месеца
Бихте ли казали колко грама е пакетчето с масло?Благодаря! Сигнализирай за неуместен коментар