Имплант подобрява качеството на живот след мозъчна травма

Той прилага дълбока стимулация на мозъка

07.12.2023 | 09:39 Редактор: Деси Николова
Имплант подобрява качеството на живот след мозъчна травма

Нов мозъчен имплант прилага дълбока стимулация на мозъка, чрез която може да се възстановят увредените когнитивни функции след тежка мозъчна травма и да се подобри качеството на живот.

Имплантът е разработен от учени на Станфордския университет. Той хирургически се поставя дълбоко в мозъка, където електрически стимулира мозъчни мрежи, които са увредени след травмата.

След тежка мозъчна травма най-силно засегнатата част от мозъка е таламусът – структура, която отговаря за предаване на информацията, получена от сетивните органи към мозъчната кора. Към таламуса са свързани и мозъчните мрежи, които отговарят за когнитивни функции като внимание, концентрация и бодърстване. В таламуса има малка структура, наречена централно латерално ядро, която също е свързана с много системи, които отговарят за когнитивни способности. Това ядро се уврежда най-тежко при тежка мозъчна травма.

Новият мозъчен имплант е разработен, за да активира централното латерално ядро с цел задействане на мозъчните мрежи, чиято дейност след мозъчната травма е била преустановена. 

В научно изследване се описват ефектите от импланта. Използван е софтуер за създаване на виртуален модел на мозъка, за да може да се определи най-подходящото място за поставяне на импланта при всеки индивидуален случай, както и необходимото ниво на стимулация, което би задействало централното латерално ядро.

Прочетете цялата статия в puls.bg

Снимка: Pixabay