Недоспиването ни прави по-чувствителни на болка

Влияние оказва липсата на NADA

07.11.2023 | 10:42 Редактор: Вяра Димова
Недоспиването ни прави по-чувствителни на болка

При липсата на сън областта на мозъка е с намалени количества на невротрансмитера допамин, което значително повишава чувствителността ни към болка.  Наблюдения на мозъка показват, че при недоспиване в мозъка липсва форма на невротрансмитера допамин, обичайно свързван с усещането за задоволство и краткотрайно щастие.

NADA, или N-arachidonoyl dopamine действа като молекула, която спомага за добрата комуникация между синапсите на нервните клетки. NADA и други сходни молекули се наричат ендоканабиноиди. Те са съществени за множество биологични функции като хранене и метаболизъм, растеж и памет. Когато сетивата ни получат дадена информация, те подават сигнал към централната нервна система, където информацията се асимилира и се реагира на сигнала.

За да стигнат до главния мозък, сигналите трябва да преминат през ретикуларното ядро на таламуса - TRN. Там потокът на информация се систематизира и контролирано започва да се пренасочва към мозъчната кора. Ядрото играе ключова роля за начина, по който усещаме дадени стимули за сетивата ни, както и за бодърстването и съзнанието ни. 

В ново научно изследване, представено в сп. Nature Communications се обяснява, че когато организмът не е починал достатъчно през нощта, в TRN няма достатъчно високи нива на NADA и неговата функция е увредена. По този начин се повишава чувствителността към болка. В изследването се описва, че приемането на молекулата в организма директно води до намаляване на чувствителността към болка.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay