Мозъкът може да се възстанови почти изцяло след спиране на твърдия алкохол

Мозъчната кора е най-тежко засегната от пристрастяването

11.11.2023 | 15:39 Редактор: Вяра Димова
Мозъкът може да се възстанови почти изцяло след спиране на твърдия алкохол

В продължение на 7,3 месеца след редовната употреба на твърд алкохол, мозъкът може да се възстанови почти напълно. Това е първото научно изследване, което дава конкретна информация колко време се възстановява мозъкът след тежка зависимост към алкохол. 

Сочи се, че мозъчната кора е най-тежко засегнатата от пристрастяването, като при алкохолици тя е значително по-тънка в сравнение с кората при тези, които не злоупотребяват със спиртните напитки.

Пристрастяването към алкохол води до промени в структурата на мозъка. Това влияе на когнитивните функции. При редовна употреба на алкохол се изменя префронталният кортекс в мозъка – област, която играе важна роля в планирането и вземането на решения.

Затрудненията при взимането на решения може да направи човек по-податлив към зависимостта от употребата на алкохол и неспособен да се откаже от навика.

Научното изследване, публикувано в сп. Alcohol, разглежда мозъчната кора и процеса на възстановяването ѝ след спирането алкохола. Разгледани са 34 области в кората и тяхното състояние.

Резултатите от изследването показват, че възстановяването на кората на мозъка е по-бавен процес за хора с високо кръвно налягане или висок холестерол. 

Възстановяването на мозъчната кора е най-бързо след първата седмица абстиненция от алкохола, и този период трае до 1 месец след спирането. Впоследствие процесът на възстановяване се забавя значително, минават месеци, докато се възвърне дебелината на мозъчната кора близка до тази преди злоупотребата с алкохол. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


3
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца
Оправете първите думи на статията че не става ясно когато го почнеш или спреш Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Dqdoqgo
преди 5 месеца
Твърд алкохол или всякакъв алкохол? Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
snejana68@abv.bg
преди 5 месеца
А от казино как се отказва човек Сигнализирай за неуместен коментар