Алкохолът помага ли ни да спим?

Той променя баланса на невромедиаторите в мозъка

04.03.2023 | 07:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Алкохолът помага ли ни да спим?

Сънят е от съществено значение за протичането на процесите в организма, формирането на поведението и осигуряването на когнитивните способности. Фазите на съня са свързани с различни пътища на активиране на нервната система и последващо освобождаване на невротрансмитерите. Отделянето на много от тези вещества, които участват в регулацията на цикъла сън-бодърстване, се нарушава при консумация на алкохол. По този начин се променя и качеството на съня. 

При консумация на алкохол се наблюдава развитие на толеранс и повишен риск от зависимост, които са свързани с адаптация на секрецията на невротрансмитери. Това може да се осигури чрез модулиране на тяхното отделяне или промяна в чувствителността и отговора на тъканите.

Невромедиаторите в мозъка са вещества, които осигуряват предаването на нервните импулси между невроните в нервната систмема. Те имат значение и за опосредстване на ефекта на алкохола върху качеството на съня. Медиаторите се отделят от определени неврони в синапсите - пространството между нервните клетки и след това взаимодействат с рецептори по повърхността на други неврони. За някои невромедиатори има повече от един подходящ рецептор. Те осигуряват предаването на нервните импулси и контрола на клетъчните функции. 

Алкохолът има влияние върху качеството на съня, тъй като променя баланса на невромедиаторите в мозъка. Консумацията на алкохол е свързана с повишаване на действието на гама-аминомаслена киселина, която има потискащо действие в централната нервна система. От друга страна, той понижава действието на глутамата, който има стимулиращ ефект върху нервната система.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: Pixabay