Тъмни кръгове под очите и дехидратация издават, че прекаляваме с пиенето

Начинът ни на хранене, а в това число и напитките, се отразяват на кожата

02.03.2023 | 09:38 Редактор: Петя Кръстева
Тъмни кръгове под очите и дехидратация издават, че прекаляваме с пиенето

Колко често консумирате алкохол? Отговорите на този въпрос могат да бъдат много и различни. Някои хора се оправдават с това, че пият само бира или вино, мислейки, че това е безвредно за здравето им. За други е нормално да консумират алкохол с обяда или вечерята. Знаем, че кожата ни е най-големият орган в човешкото тяло. Като такъв, тя винаги ни показва кога водим нездравословен начин на живот, кога чашките пиене са ни в повече, кога не се грижим достатъчно добре за нея. Начинът ни на хранене, а в това число и напитките, които консумираме всеки ден, се проявяват върху състоянието на кожата.

Поява на тъмни кръгове под очите

Те могат да са резултат от различни фактори, включително това, че кръвоносните съдове стават по-разширени, което води до промяна на кожата в областта на околоочния контур. Когато сме консумирали алкохол, сънят ни се нарушава, а това допълнително оказва влияние върху подпухването и появата на тъмни кръгове под очите.

Алкохолът дехидратира

Вероятно не знаете, но консумацията на алкохол води до дехидратация на организма. Това може да направи кожата бледа, суха и по-склонна към образуване на бръчки. 

Захарта вреди на колагена в кожата

Алкохолът съдържа захари, за които е известно, че могат да увредят колагена в кожата чрез процес, наречен гликация. При гликацията в кожните влакна се натрупва излишна глюкоза. Това води до увреждане на колагена и еластина, кожата изглежда по-малко еластична

Снимка: Pixabay