Грешки в прането вредят на здравето

По спалното бельо се задържат изключително много бактерии

04.12.2023 | 14:55 Редактор: Искра Ангелова
Грешки в прането вредят на здравето

Прането на дрехите е едно от най-честите домакински задължения. Но докато сте фокусирани предимно върху дрехите, които носите всеки ден, може би забравяте някои други неща за пране, които също изискват внимание и които ако не се перат редовно, могат да предизвикат здравословни проблеми.

Кои са грешките в прането, които вредят на здравето?

Не сменяте спалното бельо редовно 

Ако нямате навика да сменяте чаршафите всяка седмица, време е да започнете да го правите. Не ги забравяйте и не пропускайте този ритуал, защото по спалното бельо се задържат изключително много бактерии, микроорганизми, остатъци от кожа, пот, себум, всякакви нечистотии, които в комбинация с акарите могат да ви донесат много здравословни проблеми.

Не перете възглавниците често 

Възглавниците са нещо, което много малко хора се сещат да перат редовно. Сменяте калъфките, но забравяте, че и самата възглавница има нужда от по-щателно почистване. Колкото и често да сменяте калъфките, през тях все пак преминават микроорганизми и остатъци от мръсотия, които са в пряк допир с кожата и дихателната ви система.

Перете възглавниците всеки месец на малко по-висока температура за по-добра дезинфекция.

Забравяте да перете калъфа на матрак

Ако използвате калъф за матрак, това е добра стратегия, защото ще ви улесни в поддръжката. Прането на самия матрак е по-трудно, затова обличането му в калъф е добър начин да поддържате хигиената по-добре.

Но ако не перете калъфа редовно, това също може да постави здравето ви в риск. Калъфите на матраците е добре да се перат всеки месец отново на малко по-високи градуси, за да се дезинфекцират добре от всички остатъци и бактерии по тях.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels


1
2 rate up comment rate down comment 2
Баба ви
преди 4 месеца
Как ще ги стигнем ХАМЕРИКАНЦИТЕ?????? Сигнализирай за неуместен коментар