Няколко съвета за безупречна чистота на дома

По повърхността на вашия мобилен апарат има повече бактерии, отколкото върху тоалетната ви чиния

19.07.2023 | 22:03 Редактор: Искра Ангелова
Няколко съвета за безупречна чистота на дома

За да успеете да поддържате дома си изрядно чист, трябва да помислите не само за повърхностно почистване. Понякога насъбралата се нечистотия и микробите могат да бъдат причина за появата на неприятни миризми. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко трика, които ще ви помогнат да се радвате на безупречна чистота. 

Почиствайте редовно щорите

Това е едно от местата, където се събира много прах - ето защо препоръчително е да почиствате щорите веднъж седмично, за да изглеждат като нови. За целта - използвайте приставката за прах на вашата прахосмукачка и премахнете натрупванията. Започнете да чистите от горе надолу и от ляво надясно. Пуснете щорите и повторете същото и от другата страна.

Не пропускайте миялната

С времето, колкото повече ползвате вашата миялна, във вътрешността ѝ се натрупват остатъци от храна, мухъл и бактерии. За да я предпазите от миризмите и вредните микроби, създайте си навик след всяко миене да премахвате остатъците от храна на дъното и във филтъра. Веднъж месечно почиствайте барабана със специален препарат или таблетки, като пуснете миялната празна.

Изперете завесата за баня

Едва ли сте обръщали внимание, но мръсната завеса за баня може да накара цялата баня да не изглежда добре. За да я почистите добре, пуснете я на по-нежен цикъл в пералнята, като добавите подходяща за перални машини белина (ако завесата е бяла) или перилен препарат. За още по-добро изпиране, сложете и няколко бели хавлиени кърпи.

Върнете блясъка на стъклените чаши

Ако с времето вашите стъклени чаши са загубили блясъка си заради миенето в миялна машина, можете да ги освежите чрез един много лесен трик – накиснете ги в бял оцет за 5 минути, измийте ги на ръка, а след това ги подсушете с микрофибърна кърпа.

Дезинфекцирайте редовно мобилния си телефон

Според много популярни изследвания, по повърхността на вашия мобилен апарат има повече бактерии, отколкото върху тоалетната ви чиния. Ето защо, поне 2 пъти седмично го почиствайте с антибактериални мокри кърпи. Можете да направите същото и с дистанционното на телевизора и мишката на компютъра. Ако използвате дезинфекциращ гел, оставете да подейства 5 минути и отстранете излишната влага с микрофибърна кърпа.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.