Навиците, които трябва да изкореним, за да имаме здрав черен дроб

Намалете захарта, тя не вреди само на зъбите

28.11.2023 | 21:15 Редактор: Вяра Димова
Навиците, които трябва да изкореним, за да имаме здрав черен дроб

Въпреки че вероятно се опитвате да внимавате по отношение на здравето си, със сигурност в ежедневния ви режим има вредни навици, от които не можете да се откажете. Макар и безобидни, някои от тях могат да нарушат работата на черния ви дроб и да забавят обмяната на веществата. Кои са те?

Консумирате прекалено много захар 

Свикнали сме да учим нашите деца, че захарта е вредна най-вече за зъбите. Можем да кажем, че това е само "върхът на айсберга". Консумацията на захар в големи количества може да навреди и на черния ви дроб. Той използва вид захар (фруктоза), за да произвежда мазнини. Рафинираната захар, както и други подсладители, които са с високо съдържание на фруктоза, могат да причинят натрупването на мазнини. 

Пиете безалкохолни напитки 

Изследванията показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, са по-склонни да развият неалкохолна мастна чернодробна болест. Проучванията не доказват, че напитките са причината, но те са продукти, които смело бихме могли да кажем, че не съдържат нищо, което да е полезно за здравето. Не забравяйте, че когато пиете газирани напитки, вашите клетки може да станат по-малко чувствителни или резистентни към ефектите на инсулина.

Не спите достатъчно

Ако дните ви са динамични и изпълнени със стрес, би трябвало нощта да е времето, в което да дадете нужната почивка на тялото си. Но дали в действителност го правите? Ако жонглирате с множество отговорности, може би жертвате съня си. Това може да увреди черния ви дроб в дългосрочен план. 

Приемате прекалено много хранителни добавки 

В днешно време хранителните добавки са навсякъде. Но неконтролируемата им употреба всъщност може да ви донесе повече вреди, отколкото ползи. Ето защо ви съветваме преди да използвате подобни продукти да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. 

Храните се навън прекалено често 

Редовното хранене навън може да навреди на здравето на черния дроб. Често пъти храните, които се приготвят в заведенията за бързо хранене не са здравословни, тъй като са пържени, панирани, прекалено солени или пък сладки. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


5
4 rate up comment rate down comment 1
Сашо
преди 4 месеца
А алкохола сигурно помага на черния дроб Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 3
Аха
преди 4 месеца
Друго е да си купите ,,прясна,,кайма от големите вериги .Оставяте я в хладилника ,където е 4 градуса.Ако случайно не ви остане време този месец да я сготвите,то за следващият месец тя не е,,мръднала,,Ухае свежо,сякаш вчера е донесена.Обадих се до магазина К...и питах за ,,тайната,,съставка-казаха ми,че незнаят-на тях така им я доставяли! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 10
Западен изверг
преди 4 месеца
Неуките антиваксъри са налазили в темата.. Тема която чисто и просто говори как да си предпазят черния дроб, а те "размишляват" върху конспирации.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
25 rate up comment rate down comment 10
Румяна Стратиева
преди 4 месеца
А ???отровите от въздуха водата и храната защо не ги слагате.???Зсщо не ни говорите за предпазване от химикали ии опасни вещества които хвърлят самолетите.???Много сте загрижени.!Няма що! Сигнализирай за неуместен коментар
1
48 rate up comment rate down comment 26
Най-добре е
преди 5 месеца
Да не се ваксинираме с на Урсула бъркочите за да сме здрави,въпреки,че са намерили варианти как да приемем вредните дози чрез храната която също е вредна! Западни изверги у..рете! Сигнализирай за неуместен коментар