Няколко подправки, които са полезни за детокса ни, поддържат черния ни дроб здрав

Кориандърът действа като естествен почистващ агент

12.08.2023 | 20:34 Редактор: Искра Ангелова
Няколко подправки, които са полезни за детокса ни, поддържат черния ни дроб здрав

Според историята, пътят на детокса на човешкото тяло може да бъде проследен още от древни времена. В наши дни, грижата за тялото и здравето е тема, която все по-често бива засягана, предвид света, в който живеем и храната и напитките, които консумираме. Стресът, мръсният въздух, липсата на редовна физическа активност, консумацията на храна с ниско качество, прием на медикаменти и т. н. водят до натрупването на токсини в тялото ни.

Чести боледувания, появата на автоимунни заболявания, чести главоболия, вяла кожа, напълняване, умора и т. н. са само част от признаците, че организмът ни се нуждае от детокс.

Разбира се, не бива да чакаме здравословното ни състояние да се влоши. С малки стъпки бихме могли всеки ден да допринасяме за този детокс. Ето например няколко чудесни подправки, за които се смята, че прочистват организма.

Куркума

Ярко обагрената куркума и една от най-често използваните в кулинарията подправки е от семейството на джинджифила. Заедно с него, куркумата се използва широко в аюрведическата и китайската медицина, като грижа при храносмилателни и чернодробни нарушения. Куркуминът е мощният фитохимичен компонент, който придава на куркумата нейния яркожълт цвят.

За него е известно, че стимулира производството на жлъчка от жлъчния мехур. Жлъчката елиминира токсините в черния дроб и допринася за подмладяване на клетките, които разграждат вредните съединения. Куркуминът е известен също със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Кориандър

Обикновено го добавяме към салати, супи, ястия, сосове, маринати, разядки. Според западни изследвания, кориандърът действа като естествен почистващ агент. Смята се, че съединенията в него се свързват с токсичните метали, които могат да попаднат в организма ни чрез храни, напитки, излагане на рискова околна среда и т. н. и спомагат за това да бъдат елиминирани от тялото ни.

Коприва

Копривата е чудесна универсална пречистваща билка и зеления за приготвянето на каша, супа, чай. Смята се, че спомага за детокса на организма, стимулира лимфната система. Копривата поддържа черния дроб и има диуретичен ефект, което пък помага за намаляване задържането на излишни течности. Известно е, че копривата е полезна и при анемия.

Сминдух

Сминдухът е популярна подправка, за която е известно, че е полезна както за здравето на бъбреците, така и за черния дроб. Западни проучвания показват, че сминдухът помага за предотвратяване образуването на мастна чернодробна болест, която често може да доведе до рак на черния дроб. Освен това е установено, че намалява появата на камъни в бъбреците. Сминдух може да се добавя в месни ястия, печива, разядки и други.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.