Детокс и медитация - как да подобрим здравето на щитовидната ни жлеза?

Храните с нисък ГИ обикновено се отразяват по-умерено на нивата на глюкоза

11.08.2023 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Детокс и медитация - как да подобрим здравето на щитовидната ни жлеза?

Темата за здравето на щитовидната жлеза е все по-актуална, тъй като според статистиката над 600 000 българи страдат от нарушена функция на тази ендокринна жлеза. Този малък, но много важен орган е разположен в предната част на шията и отговаря за отделянето на хормони, които влияят върху скоростта на метаболизма и синтеза на протеини.

Нарушенията във функциите на тази жлеза са няколко – хипертиреоидизъм (когато тя произвежда прекалено голямо количество хормони); хипотиреоидизъм (характеризиращо се със занижена секреция на хормони); уголемяване на щитовидната жлеза (гуша); възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит); възли на щитовидната жлеза и рак. Разбира се, преди да предприемете лечение или пък промяна в диетата, винаги трябва да се консултирате с лекар.

В следващите редове ще ви предложим няколко полезни навика, които ще подобрят здравето на щитовидната жлеза. Ето ги и тях:

Детоксикирайте черния си дроб

Консумацията на храни и напитки, които подобряват функцията на черния дроб и подпомагат детоксикацията могат да се окажат от основно значение за здравето на щитовидната жлеза. Черният дроб се свързва както с преработката на хормоните, които щитовидната жлеза секретира, така и с ускоряването на метаболизма. Храни, които могат да ви помогнат за по-добър детокс са: чесън, грейпфрут, червено цвекло, лимони, зелен чай, орехи, ябълки, куркума и канела.

Консумирайте храни с нисък гликемичен индекс

Подобни храни могат да се използват не само за да поддържате вашите килограми в норма, но и за да подобрите здравето на щитовидната жлеза. Гликемичният индекс на храните представлява числова скала, която показва как дадена храна се отразява на нивата на кръвната захар. Храните с нисък ГИ обикновено се отразяват по-умерено на нивата на глюкоза, докато тези с висок ГИ причиняват рязкото ѝ покачване, което може да доведе до т. нар. пикове на кръвна захар. След тези пикове обикновено следват резки спадове в нивата, при които ще почувствате отново желание да консумирате храни, които да повишат рязко кръвната захар.

Продължителното поддържане на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждането на важни тъкани и органи - бъбреци, очи, кръвоносни съдове, нервни влакна; дехидратация; диабет; сърдечни проблеми и други. Ето защо, като част от превенцията и грижата за щитовидната жлеза към диетата си можете да включите продукти като: зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и др.

Медитирайте

Социалните мрежи наложиха нови тенденции в начина, по който хората възприемат здравето. Често пъти свързваме добрата физическа форма с добро здравословно състояние, но всъщност зад това негласно твърдение няма реални доказателства. Физическите упражнения със средновисока и висока интензивност могат да повишат нивата на стресовия хормон кортизол, който пък от своя страна да потисне секрецията на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза. Практики като йога, медитация и дори акупунктура могат да намалят значително нивата на стреса и така да подобрят общото ви здравословно състояние.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.