Отслабване при проблеми с щитовидната жлеза: Мисия (не)възможна?

Захарите и рафинираните въглехидрати причиняват допълнително възпаление в тъканите

19.04.2023 | 20:13 Редактор: Петя Кръстева
Отслабване при проблеми с щитовидната жлеза: Мисия (не)възможна?

Намалената функция на щитовидната жлеза е много често срещано състояние. При него метаболизмът страда на много нива, a един от проблемите е свързан с наднорменото тегло. Много жени изпитват огромни трудности в контрола на теглото и отслабването заради нарушения баланс на хормоните на щитовидната жлеза, който влияе върху нормалната обмяна на веществата. Тъй като щитовидната жлеза отговаря за всички метаболитни процеси, контролът на теглото е един от тях. Когато функцията на жлезата е намалена, склонността да се трупат излишни мазнини е повишена.

А колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова по-трудно става и контролирането на самите щитовидни хормони. Така се изпада в омагьосан кръг, който изглежда непостижим за преодоляване. Ето някои съвети за отслабване при подобно страдание.

Уточняването на точната доза на лечението е от ключово значение

Следенето на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и контролирането на приема на добавено лечение е много важно, за да се овладее състоянието, а заедно с него и теглото. Приемът на точната доза хормон е ключово за балансирането на всички метаболитни и хормонални процеси в тялото.

Ограничете до минимум рафинираните въглехидрати и захарите

Захарите и рафинираните въглехидрати причиняват допълнително възпаление в тъканите, което влияе силно негативно както на метаболизма, така и на функциите на щитовидната жлеза. От голямо значение е страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза да се въздържат от консумация на захари и прости въглехидрати от неприродни източници.

Снимка: Pixabay