Черният ни дроб ни дава сигнал да отслабнем. Как да отговорим?

Затлъстяването на черния дроб е основната причина за наддаването на тегло

26.05.2023 | 23:10 Редактор: Петя Кръстева
Черният ни дроб ни дава сигнал да отслабнем. Как да отговорим?

Ако някога сте искали да свалите някой друг килограм, със сигурност сте опитвали всичко – диети, ограничения, спорт,  гладуване. Но сякаш идеалното тегло и перфектната форма си остават там – някъде в мечтите. Изглежда има тайна, която не знаем, нещо, което пропускаме. Но какво? Може би трябва да помислим за фактор, който досега не сме отчитали. Когато говорим за отслабване, изглежда здравето на черния дроб може да играе основна роля в загубата на тегло. Но нека първо изясним основните функции на този важен орган.

Черният дроб е уникален орган, може би най-сложният в нашето тяло, а пък по големина му отстъпва само кожата. Друг интересен факт е, че той може да се регенерира напълно и е основна част от храносмилателната система. Той заема ключова роля в метаболитните процеси, изпълнявайки повече от 400 жизненоважни функции. Черният дроб спомага за складирането и синтеза на холестерола, преработката на токсични продукти, запазването и обработката на витамини и минерали, разграждането на белтъци, складирането на енергия под формата на гликоген и дори взима участие в хормоналния обмен.

Ако искаме да "пренастроим" организма си, вероятно бихме поставили черния дроб в центъра на тази сложна задача. Както вече споменахме, той участва в почти всеки метаболитен процес в тялото, включително и превръщането на хранителните вещества в такива, които тялото ви може да използва. Разграждането на мазнините, съхраняването на захар като триглицериди, създаването на енергия, метаболизма и способността за отслабване и може би най-важното от всичко – освобождаването от отпадни продукти – всички тези негови функции имат директна връзка със загубата на тегло. Черният дроб е толкова важен, че дори има директен път от храносмилателните органи до него – т.нар. "портна вена".

Нови изследвания показват, че затлъстяването на черния дроб не е само следствие от наддаването на тегло, а и основна причина за това. Когато черният дроб е претоварен със захар, той я съхранява като мазнина, а това може да предизвика огромен възпалителен отговор, който да е свързан с редица тежки болести като сърдечни заболявания и дори рак.

Четете повече по темата в az-jenata.bg