Здрав черен дроб с подходящи чайове

Не трябва дас е прекалява с напитките, защото могат да имат обратен ефект

03.12.2022 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
Здрав черен дроб с подходящи чайове

Черният дроб е един от най-важните органи в нашето тяло, който изпълнява редица важни функции. Той обработва всичко, което консумираме като храни, напитки, добавки, лекарства, като в същото време има задачата да елиминира ненужното от тялото.

Освен подходящи храни, има и чайове, които са полезни за здрав черен дроб.

Зелен чай

Катехините са са се доказали като антиоксиданти, изключително ефективни за подобряване на чернодробната функция, както и за премахване на токсините и свободните радикали, натрупани в черния дроб.

Имайте предвид обаче, че зеленият чай, докато се пие в умерени количества под формата на чай, може да намали риска от чернодробни нарушения, всъщност може да има токсични ефекти върху черния дроб, когато се приема в големи количества под формата на добавка. Здравословният прием на зелен чай е в рамките на 1-3 чаши на ден.

Куркума

Куркумата е от същото семейство растения като джинджифила и съдържа много мощни антиоксиданти, за които се смята, че помагат за поддържането на черния дроб здрав. Куркумата е известна с това, че помага за намаляване на възпалението, но също така е чудесна подправка за защита и регенерация на черния дроб.

Известно е, че може да стимулира тялото да произвежда ензимите, които елиминират канцерогените и токсините от черния дроб.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.