Причини за дразнене в гърлото и как да облекчим симптомите

Алергии, дехидратация, настинка или инфекция, сух въздух или климатик - част от причините

27.11.2023 | 11:04 Редактор: Ивета Велева
Причини за дразнене в гърлото и как да облекчим симптомите

Сърбежът в гърлото е често срещан симптом на алергии, излагане на иританти (дразнещи вещества), инфекции и други проблеми, които са относително лесни за лечение. Сърбежът може също да бъде признак на заболяване, като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), настинка или дори нежелана реакция от лекарства. 

Алергии

Алергиите могат да предизвикат алергичен ринит, който се изразява със симптоми като кихане, хрема, суха кашлица и сърбеж в носа или гърлото. Алергичният ринит възниква след контакт с алергени, като прах, животински пърхот, полени или някои растения, и е най-често срещан през пролетта и есента.

Дехидратация

Дехидратацията се характеризира с намалено съдържанието на вода в организма поради фактори като намален прием на течности, диария, повръщане, продължително излагане на слънце или прекомерно изпотяване. Дехидратацията е възможно да причини симптоми като сърбеж в гърлото, жажда, намалено отделяне на урина, ниско кръвно налягане или сухота в устата, кожата или очите. В по-сериозни случаи тя може да ускори сърдечната честота и да причини замайване.

Лечението на дехидратацията включва увеличаване на приема на течности и разтвори с хидратиращи соли. Консумирането на храни с високо съдържание на вода, като диня, портокали или ананас също помагат при състоянието.

Хранителна алергия

Хранителната алергия се характеризира с преувеличен възпалителен отговор към специфично вещество, което се намира в храната. Възпалението може да засегне различни части на тялото, като устата, клепачите и езика, което може да затрудни дишането. Алергиите към лекарства са много подобни на хранителните алергии, но алергичното вещество често се идентифицира по-лесно, тъй като алергичният отговор обикновено е много по-бърз.

Лечението на хранителната алергия се състои от прилагане на антихистамини като лоратадин или цетиризин или кортикостероиди като преднизон. В сериозни случаи само лекарствата може да не бъдат достатъчни за овладяване на алергията и е необходимо незабавното търсене на спешна помощ, тъй като състоянието прогресира в анафилактичен шок. 

Излагане на дразнещи вещества

Излагането на дразнещи вещества (иританти) като тютюнев дим, дим от изпускателни тръби на автомобили, почистващи продукти или други токсични вещества може да раздразни гърлото, причинявайки сърбеж и кашлица. Избягването на излагане на вещества, които предизвикват сърбеж в гърлото, е най-добрият начин за предотвратяване на този симптом.

Настинка или инфекция на сливиците

Някои респираторни инфекции, като инфекция на сливиците (тонзилит), фарингит или настинка, могат да причинят сърбеж в гърлото, преди да се развият в по-сериозни симптоми, като болка и локално възпаление. Други симптоми на тези инфекции могат да включват хрема, кашлица, треска, сърбеж в ухото, втрисане и дискомфорт.

Лечението на състоянието зависи от вида на наличната инфекция. При бактериален фарингит или инфекция на сливиците се предписват антибиотици като амоксицилин, еритромицин или пеницилин, както и аналгетици или противовъзпалителни средства за облекчаване на болката и възпалението, като ацетаминофен (парацетамол) и ибупрофен. Лечението на грип или вирусен фарингит е насочено към овладяване на симптоми като възпаление, болка и треска с аналгетици, противовъзпалителни средства и антипиретици, като ацетаминофен, ибупрофен и напроксен.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pexels