Това са храните, които помагат при главоболие

Важно е да поддържаме добри нива на магнезий

23.11.2023 | 15:10 Редактор: Толя Стоянова
Това са храните, които помагат при главоболие

Хората изпитват различни видове главоболие, а причините и симптомите на главоболието варират от човек на човек. Главоболието е първично - не е причинено от нещо друго, или вторично - вследствие на нараняване, лекарства, заболяване, синузит, кофеинова абстиненция и др. Повечето типове главоболие не продължават дълго време и могат да се контролират, като главоболие от стрес или главоболие, дължащо се на пренапрежение или липса на сън.

Други, като мигрена, могат да бъдат изтощителни в продължение на дни или седмици. Какво да хапнем, ако страдаме от главоболие?

Авокадо 

Авокадото е богато на магнезий, което се свързва с потенциално намаляване на появата и тежестта на мигрена и главоболие. Включването на авокадо като част от балансирана диета може да допринесе за поддържане на адекватни нива на магнезий, което може да има положително въздействие върху управлението на тези състояния.

Мазна риба 

Мазната риба е богата на Омега-3 мастни киселини EPA и DHA, които са противовъзпалителни храни. Те съдържат витамини от група В, включително рибофлавин (В2), за който е доказано, че помага за справяне с мигренозни пристъпи. Изследванията също така са установили, че сьомгата съдържа коензим Q10 и витамин D, които заедно осигуряват облекчение на мигрена.

Сурови ядки 

Ядките са богати на магнезий, който успокоява главоболието, като отпуска кръвоносните съдове. Те също така съдържат значително количество витамин Е, което според изследванията може да помогне за контролиране на мигрена с аура и мигрена, предизвикана от хормонални колебания. За някои хора, които изпитват главоболие, облекчение се намира, като изядат шепа бадеми или други ядки. Може да се избира още между орехи, кашу и бразилски орехи.

Плодове

Някои плодове са богати на магнезий и калий. Някои проучвания предполагат, че калият може да помогне за облекчаване на болката при мигрена, като допринася за по-здравословното функциониране на нервите. Бананите са полезни при главоболие, защото доставят доза калий, магнезий, витамини от група В и сложни въглехидрати, всички от които допринасят за намаляване на болката при главоболие. Ако главоболието се дължи на дехидратация, плодовете с високо съдържание на вода могат да се борят с главоболието. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels