Как да разпознаем какво предизвиква главоболието ни?

Около една трета от населението в световен мащаб се е сблъсквало с проблема, но не дължащо се на преумора и стрес

24.08.2023 | 23:24 Редактор: Михаела Димитрова
Как да разпознаем какво предизвиква главоболието ни?

Около една трета от населението в световен мащаб се е сблъсквало с проблема главоболие, но не дължащо се на преумора и стрес, а поради органични и функционални нарушения на нервната система. В тази статистика не влизат и главоболията следствие на недоспиване, например. Под органични причини се имат предвид главоболие следствие на нарушено кръвообращение, инфекциозен причинител.

При неврална причина се локализира откъде и накъде го "тегли" болката, като може да има характер на удар от ток и дори усещане за придърпване.

Невро-васкуларното главоболие е по-дифузно и е налице чувство за тежест и притискане, дори до извратени – нереални усещания.

Мигрената има притискащ или пулсиращ характер и е съпроводена с мравучкане по лицето, ръцете, краката – особено от едната страна, също така присветквания в очите, болезненост при светлина и звук, дори гадене. Без лечение – може да премине до 3 дни. Движението и натоварването я засилват по интензитет. Пациентите се стараят да лежат на тъмно, да няма шумове и в пълен покой, без каквито и да било движения.

Тензионното главоболие обикновено се описва като усещане за циркулярно налягане в главата. По принцип, болката остава на едно и също ниво и няма пулсиращ характер. Източникът на болката от тензионен тип e гладката мускулатура на главата и шията. Когато сме под стрес или изморени, мускулите на главата и шията се спазмират. Болката преминава от тях към областта на главата.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay