Какво е характерно за главоболието при физическо натоварване?

Започва по време на дейността, която го провокира, или малко след нея

21.09.2023 | 08:19 Редактор: Михаела Димитрова
Какво е характерно за главоболието при физическо натоварване?

Често срещано е главоболието при стрес, тревожност и депресия, както и при умствена преумора. Но по-рядко се говори за главоболието при физически усилия и натоварване, а то не се среща толкова рядко, макар и рядко да се говори за него и да остава подценявана като нещо физиологично.

Може да се прояви както при физическо усилие и особено при дейности, които напрягат коремните мускули или увеличават налягането в гръдния кош, така и при запек, вдигане на тежести, кашляне, кихане, или дори секс.

Първичното главоболие при физическо усилие започва по време на дейността, която го провокира, или малко след нея. Обикновено продължава от няколко секунди до няколко минути. В някои случаи може да продължи и часове. При повторно напрягане е възможно интензитетът на болката да се увеличи и тя да стане по-продължителна.

Характерното за този вид главоболие е, че то се появява веднага след интензивно физическо натоварване. Внезапното повишаване на притока на кръв към мозъка се съпровожда с пулсираща болка – най-често от двете страни на главата.

Болките в главата при този тип главоболие могат да се разделят в две категории: първично главоболие след физическо натоварване - обикновено не налага допълнителни изследвания и вторично - което се дължи на по-сериозен проблем и изисква допълнителна диагностика.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay