Как да се справим с напуканите устни?

Трябва да се ограничи излагането на изсушаващи съставки

21.11.2023 | 14:27 Редактор: Искра Ангелова
Как да се справим с напуканите устни?

Със започването на зимния сезон е добре да се погрижим както за хидратацията на кожата ни, така и за тази на устните ни. Свойствата на кожата на устните са такива, че тя губи влага до 10 пъти по-бързо в сравнение с кожата на другите части на тялото.

Сухите, напукани, а понякога дори кървящи устни предизвикват неудобство не само заради неприятния им вид. По-важното е, че напуканите устни могат да бъдат признак за някакъв проблем в организма, но една от най-често срещаните причини се дължи на климатичните условия.

Специалистите съветват при подобни проблеми да се ограничи излагането на изсушаващи съставки - ретиноиди, алфа- и бета-хидрокси киселини и сулфати. При неблагоприятни метеорологични условия, като студена и ветровита среда е желателно да предпазим устните си от "директен сблъсък" със студа, като ги покрием с шал, пише "Фокус".

Ако вече устните ни са сухи и напукани, то трябва да си вземем хидратиращи серуми и кремове, които задължително са хипоалергенни. Продуктите, които използваме, трябва да са без аромати, а съставът им да бъде максимално опростен, за да се сведете до минимум шансът от предизвикването на допълнително раздразнение на кожата.

Снимка: Pixabay