Защо се появяват бенките, какви типове са и кога стават опасни?

Те се появяват, когато клетките в кожата растат накуп, вместо да се разпространяват в кожата

14.11.2023 | 12:54 Редактор: Искра Ангелова
Защо се появяват бенките, какви типове са и кога стават опасни?

Бенките (медицинският термин е невус) са израстъци по кожата, които обикновено са кафяви или черни. Те могат да се появят навсякъде по кожата, самостоятелно или на групи. С течение на годините бенките обикновено се променят бавно, стават надигнати и/или променят цвета си. Понякога в бенката се появяват косми. Някои бенки може изобщо да не се променят, докато други могат бавно да изчезнат с течение на времето.

Какви типове бенки има?

Обикновен невус: Това е нормална бенка, малък израстък върху кожата, който е розов, жълтокафяв или кафяв и има отчетлив ръб.

Вродени невуси: Това са бенки, открити по кожата още по време на раждането. Вродените невуси се срещат при около един на 100 души. При тези бенки има вероятност да се развият в меланом, отколкото при тези, които се появяват след раждането. Ако бенката на кожата е с диаметър повече от осем милиметра, има по-голям риск да се превърне в рак.

Диспластични невуси: Тези бенки са по-големи от гумичка на молив и имат неправилна форма. Диспластичните невуси по-често имат неравномерен цвят с тъмнокафяви центрове и по-светли, неравни ръбове. Тези бенки обикновено са наследствени и хората, които ги имат, може да имат повече от 100 бенки. Ако са налице диспластични невуси, рискът да се развие злокачествен (раков) меланом е по-голям. Всички промени в бенката трябва да се проверяват за рак на кожата от дерматолог.

Каква е причината за появата на бенки?

Бенките се появяват, когато клетките в кожата растат накуп, вместо да се разпространяват в кожата. Тези клетки се наричат меланоцити и те образуват пигмента, който придава естествения цвят на кожата. Бенките могат да потъмнеят след излагане на слънце, през тийнейджърските години и по време на бременност. По време на бременност бенките често се променят равномерно поради хормонални ефекти. Например могат да потъмнеят или да станат по-големи. Въпреки това, ако една бенка се променя по неравномерен или неестествен начин, то тя трябва да се прегледа от дерматолог.

Как може да се разбере дали една бенка е злокачествена?

По-голямата част от бенките не са опасни. Бенките, за които е по-вероятно да бъдат злокачествен меланом, са тези, които изглеждат различно от други съществуващи бенки или тези, които се появяват за първи път след 25-годишна възраст. Ако се забелязват промени в цвета, размера или формата на определена бенка, трябва да се посети дерматолог. Също така трябва да се проверят бенките, ако кървят, сълзят, сърбят или стават чувствителни или болезнени.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pexels