Портокалите се оказват много по-полезни, отколкото някога сме предполагали

Зимният сезон е моментът, в който зреят натурално

13.11.2023 | 18:15 Редактор: Искра Ангелова
Портокалите се оказват много по-полезни, отколкото някога сме предполагали

Зимата наближава, а много от нас я свързват с превъзходния мирис на портокали, които са в изобилие през този сезон. Портокалите не се раждат у нас, а се внасят от топли страни, в които именно зимният сезон е моментът, в който зреят натурално. Това ги прави изключително богати на витамини и минерали, а това е солидна причина да направите портокалите редовно присъстващ продукт на масата.

Портокалите контролират холестерола

Портокалите са много богати на фибри и антиоксиданти. Те играят съществена роля за контрола на холестерола, еластичността на кръвоносните съдове, кръвното налягане. Всичко това се отразява много добре на работата на сърдечносъдовата система и предпазва от запушване и стеснения на артериите.

Портокалите са полезни против рак

Тъй като портокалите са много богати на антиоксиданти и витамин С, това ги прави много добър помощник в борбата с рака. Портокалите са едно чудесно средство да намалите риска от злокачествени промени в клетките и тъканите.

Портокалите имат противовъзпалителни свойства

Заради богатото наличие на антиоксиданти, витамини и минерали, портокалите намаляват общото възпаление в тъканите, което не само понижава риска от хронични и ракови заболявания, но допринася и за предпазване от инфекции и вируси.

Витамин С в портокалите е в изобилие, което е важно и ценно за функциите на имунната система.

Портокалите правят кожата и косата здрави

Отново заради огромното количество витамин С и антиоксиданти в портокалите, те са полезни и за кожата и косата. Витамин С е главен участник в синтеза и усвояването на колаген, което подобрява структурата на кожата, забавя стареенето, прави косата жизнена и бляскава.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels