Готвенето на газ вкъщи замърсява въздуха, най-често страдат децата

Нидерландия, Италия, Испания, Франция са сред държавите, които използват този тип котлони

09.11.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Готвенето на газ вкъщи замърсява въздуха, най-често страдат децата

Готвенето на газ може да доведе до повишаване на нивата на азотен диоксид във въздуха. Има удвояване на нивата на NO2 при готвенето с газ, в сравнение с електрическите уреди. За установяването на повишените нива на азотен диоксид са наблюдавани данни от над 200 домове измежду 7 държави – Нидерландия, Италия, Испания, Франция, Словакия, Румъния и Обединеното Кралство.

Тези страни са избрани, тъй като статистиката сочи, че голяма част от населението там готви на газови котлони. Измежду всички наблюдавани домове едва 20% използват електрически котлони. Анализирани са нивата на NO2 в рамките на 13 дни. 

Резултатите от проучването показват, че когато се използват газови котлони, нивата на NO2 във въздуха вътре са значително по-високи от тези отвън – около 26,8 микрограма на кубичен метър. При електрическите котлони тези нива са едва 14 микрограма на кубичен метър. 

Докато са включени, газовите котлони постоянно повишават нивата на азотен диоксид във въздуха – този ефект липсва при електрическите. В последни години се настоява повече за регулирането на употребата на газ у дома за готвене. Азотният диоксид е особено опасен за детските организми. Вдишването на парниковия газ може значително да увреди белодробната функция и да предразположи към усложнения като астма.

Освен деца в риск са и бременни жени, хора над 65-годишна възраст и тези с вече налични заболявания на белите дробове, диабет или рак. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay