Замърсяването на въздуха води до антибиотична резистентност

Ново проучване разглежда най-опасния вид PM2,5

13.08.2023 | 22:09 Редактор: Вяра Димова
Замърсяването на въздуха води до антибиотична резистентност

Резистентността към антибиотици е нарастваща заплаха за здравето в световен мащаб. През 2019 г. тя е причинила над 1,27 милиона смъртни случая в световен мащаб - а прогнозите са, че антибиотичната резистентност (която включва бактериална резистентност към антибиотици) може да допринесе за десет милиона смъртни случая годишно до 2050 г.

Антибиотиците се използват за лечение на бактериални инфекции, като например инфекции на пикочните пътища и пневмония. Но неправилната и прекомерната им употреба е допринесла за появата на бактерии, които притежават гени, позволяващи им да устоят на убийствената сила на антибиотиците. Това води до инфекции, които се лекуват много по-трудно.

Резистентността към антибиотици се разпространява сред хората главно чрез заразена храна или вода. Но едно скорошно проучване показва, че това не е единственият начин, по който резистентните бактерии могат да се разпространят. Според изследователи от Китай и Великобритания замърсяването на въздуха също може да разпространява антибиотична резистентност.

Това е първото проучване, което оценява изчерпателно връзката между повишената антибиотична резистентност и замърсяването на въздуха в световен мащаб, пише БГНЕС.

В доклада се анализират резултатите от предишни проучвания, в които са разгледани моделите на разпространение на антибиотичната резистентност по въздуха в продължение на почти две десетилетия. Проучени са 12 научни изследвания, проведени в 116 държави, включително Обединеното кралство, САЩ, Китай, Индия и Австралия. 

Проучването разглежда конкретно най-опасния вид замърсяване на въздуха - PM2,5. Това са прахови частици с диаметър 2,5 микрометра - около 3% от диаметъра на човешки косъм. PM2.5 не могат да се видят с невъоръжено око и лесно могат да бъдат вдишани.

Проучването установява, че антибиотичната резистентност нараства заедно с увеличаването на концентрацията на PM2,5 във въздуха. Всяко 10-процентно увеличение на концентрацията на PM2,5 е свързано с 1,1% глобално увеличение на антибиотичната резистентност и 43 654 смъртни случая от бактериални инфекции, резистентни към антибиотици.

Снимка: pixabay