Учени от Харвард: Фините прахови частици във въздуха повишават риска от всякакви видове рак

Замърсяването на въздуха може да се свърже с диабет тип 2, затлъстяване и деменция

08.08.2023 | 13:25 Редактор: Вяра Димова
Учени от Харвард: Фините прахови частици във въздуха повишават риска от всякакви видове рак

Фините прахови частици във въздуха повишават риска от всякакви видове рак, не само от рак на белите дробове, сочи изследване от учени в Харвард. 

Замърсяването на въздуха е глобален проблем, който има значителни ефекти както върху планетата, така и върху здравето. Фините прахови частици във въздуха стават все повече и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Тези, които живеят в региони със замърсен въздух, рискуват излагане на риск от инсулт, бронхит, астма и други белодробни заболявания.

По данни от Световната здравна организация замърсяването на въздуха може да се свърже с диабет тип 2, затлъстяване и деменция. Този проблем може да засегне всеки орган по сериозен начин и да засили и усложни други състояния. 

Освен че замърсеният с фини прахови частици въздух е сериозен рисков фактор за появата на дихателни усложнения, той може да повиши и риска от други видове рак, сочи научно изследване, проведено от учени от Харвард.

Излагането на мръсен въздух в продължение на 10 години повишава риска от рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на матката при възрастни. Дори и ниските нива на замърсяване на въздуха носят риск от рак.  

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay