Оръдейни салюти огласяват Лондон - крал Чарлз III става на 75 години

Той ще бъде домакин на прием в Бъкингамския дворец

14.11.2023 | 10:13 Редактор: Искра Ангелова
Оръдейни салюти огласяват Лондон - крал Чарлз III става на 75 години

Чарлз III навършва 75 години, като не показва признаци на спиране на дейността малко повече от година, откакто стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II, предава АФП. Британският монарх ще прекара деня в публични ангажименти, последвани от частна вечеря в резиденцията му в Лондон.

Кралят ще използва деня, за да подчертае каузи, близки до сърцето му, включително посещение в център за разпределение на излишната храна със съпругата си кралица Камила. Чарлз също ще бъде домакин на прием в Бъкингамския дворец за 400 медицински сестри и акушерки като част от тазгодишните чествания на 75-ата годишнина на държавната Национална здравна служба (NHS).

Хорът на NHS ще го поздрави с песен за рождения ден, а оръдейни салюти ще прозвучат в Лондон и в цялото Обединеното кралство, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Принц Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец, първо дете на бъдещата кралица Елизабет II и принц Филип, херцогът на Единбург. Когато навърши 70 през 2018 г., Чарлз се пошегува, че това е "тревожно" и че е придобил "всички белези, които вървят с напердването на възрастта.

Чарлз отбелязва своя 75-и рожден ден в същата година, в която беше коронован и само седмица, след като откри парламента за първи път като суверен.

Подобно на майка си, която почина на 96-годишна възраст през септември 2022 г., Чарлз поддържа натоварен дневник с кралските задължения въпреки напредването на годините си. Ед Оуенс, кралски историк и автор, казва пред АФП, че Чарлз е поел по-активна роля на международната сцена от покойната Елизабет, пояснява БНР.

При посещение в Кения по-рано този месец кралят призна, че "няма извинение" за злоупотребите от колониалната епоха, извършени в източноафриканската държава.

"Той се изправя срещу някои от тези по-проблематични истории по начин, който Елизабет II никога не би направила", добави Оуенс.

Снимка: БГНЕС