Навиците ни на харчене на пари разкриват емоционални травми

Ако имате шопинг мания, може би страдате от чувство на празнота

12.11.2023 | 20:18 Редактор: Вяра Димова
Навиците ни на харчене на пари разкриват емоционални травми

Едва ли си мислите, че навиците ви на харчене и като цяло отношението ви към парите, може да разкрива някои от най-дълбоките ви емоционални рани. Е да, но се оказва, че това е точно така! Понякога в нашето финансово поведение се коренят емоционални преживявания, по-дълбоки, отколкото можем да осъзнаем.

Как да разберете дали вашите парични навици са просто странности или са свързани с по-дълбоки емоционални рани, които все още не сте признали Психолозите идентифицират няколко ключови начина, по които навиците ви към парите могат да са свързани с дълбоки емоционални травми.

А ето и кои са те: 

1. Безразборно харчене за създаване на емоционален комфорт

Един от първите признаци, по които вашите парични навици могат да бъдат свързани с емоционални рани, е ако страдате от шопинг мания или т. нар. натрапчиво желание за харчене. Това често може да се проследи до чувство на празнота или емоционален дискомфорт, може би от детството, когато любовта и обичта са били давани непостоянно, а материалните притежания са били използвани като заместител.

2. Страх от харчене и емоционална депривация

В противоположния край на спектъра може да се окажете прекалено пестеливи или стиснати и дори откровено да се страхувате да харчите пари, дори за най-необходими неща. Това често може да се проследи до емоционална депривация, вероятно от израстване в среда, в която ресурсите са били оскъдни или където сте били карани да се чувствате виновни, че имате нужди. 

3. Финансово безпокойство и скрита несигурност

Може би постоянно се тревожите за парите, дори когато сте финансово стабилни. Може да проверявате банковата си сметка няколко пъти на ден или да не спите, тревожейки се за хипотетични финансови кризи и катастрофи. Ако дори когато имате стабилни доходи и спестявания, постоянно се тревожите за парите си, стигайки до безсъние, свързано с въображаеми сценарии, при които ще загубите всичко,  то това може да е дълбоко свързано с вашата собствена несигурност и страх от изоставяне.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay