Учени откриха ключа към щастливия брак - обща банкова сметка

При двойките с общ бюджет скандалите са по-малко вероятни

05.06.2023 | 22:48 Редактор: Вяра Димова
Учени откриха ключа към щастливия брак - обща банкова сметка

Според учени от САЩ ключът към щастливия брак е... да имате обща банкова сметка. Ето как парите влияят на взаимоотношенията.

Когато вземате решение за връзка с друг човек, има още няколко важни въпроса, които трябва да обсъдите. Един от тях са парите. Независимо дали сме в неофициална връзка, или сключваме брак с човека, когото обичаме, трябва да постигнем съгласие по отношение на финансите, пише полският "Онет".

Съществуват няколко варианта. Има двойки, които предпочитат да имат отделни сметки и да споделят общите разходи между тях. Други имат свои лични сметки и създават допълнителна съвместна сметка, в която всеки месец внасят договорени суми. Средствата от тази банкова сметка се изразходват за битови сметки, покупки за дома и др. Третото решение е напълно общ бюджет - една сметка, в която отиват всички пари на двойката.

Изследователи от Kelley School of Business към Университета в Индиана провеждат експеримент върху 230 двойки. В момента, в който доброволците се съгласили да участват в проучването, всеки от тях имал своя индивидуална банкова сметка.

По-късно изследователите разделят двойките на три групи. Една от тях била инструктирана да създаде обща сметка. Втората група трябвало да продължи да води индивидуалните си сметки, а третата група трябвало сама да реши дали да открие обща сметка или да остане с две сметки.

Средната възраст на участниците в проучването била 28 години, а средната продължителност на връзката към момента на включването им в експеримента е била пет години. Десет процента от двойките в проучването са имали деца. Една от всеки пет двойки се е разпаднала, преди да завърши проучването, пише БГНЕС.

Според двугодишните наблюдения на учените, най-добре е да имате една обща сметка. Изследването им показва, че това е ключът към щастлив брак. В такава връзка кавгите за пари са по-малко вероятни и отношенията между съпрузите са по-добри. Изследователите отбелязват също, че ако двойката има обща сметка, тя е в състояние по-добре да управлява семейния бюджет.

Снимка: pixabay