Трикове за нареждане на пъзел

08.11.2023 | 09:00 Редактор: Толя Стоянова
Трикове за нареждане на пъзел

Пъзелите се радват на огромна публика от верни почитатели, които могат да прекарват часове наред над масите с парченцата и да се забавляват от сърце през цялото време. Но голяма част от хората са привлечени от красотата на реденето, без да са напълно уверени, че могат да се справят с тази задача. 

Ако и вие се колебаете, следващите редове са за вас. Тези подбрани съвети за нареждане на пъзел ще ви помогнат да се насладите на играта и да наредите без затруднения дори най-големите и сложни картини. Ето как:

Преди да започнете

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да подберете подходящ за вас пъзел. Ако това е първият ви опит, не се нахвърляйте върху пъзели от 3 000 и дори 1 000 части, колкото и да са красиви. Да, мозъкът обича предизвикателствата, но не и невъзможните. Изберете пъзели до 500 части. И в този диапазон със сигурност ще откриете красиви картини.

Втората ви задача е да решите какво ще правите с пъзела после. Ако смятате да го върнете в кутията, няма какво да обмисляте. Но ако искате да го залепите и използвате като картина, ще трябва да се снабдите с подложка/картон с подходящ размер, както и специално лепило.

Остава да изберете място, на което ще нареждате пъзела. То трябва да е най-малко два пъти по-голямо от избрания от вас пъзел, за да побере едновременно готовата картина и всички парчета, които ще разпръснете едно до друго при нареждането. Ако не смятате да го нареждате наведнъж, намерете място, което няма да използвате скоро, или сложете подложка, с която можете да преместите недовършения пъзел другаде, за да използвате пространството под него междувременно.

Началото

Ето няколко важни дейности ще ви помогнат да подредите своя пъзел много по-бързо, лесно и приятно:

  1. Обърнете всички части с лицето нагоре и ги подредете една до друга, за да ги виждате.
  2. Отделете парчетата на рамката. Лесно ще ги познаете – едната от страните им е равна и гладка.
  3. Сортирайте останалите части по преобладаващ цвят. Това ще ви помогне по-бързо да се ориентирате къде да търсите парче за мястото, до което сте стигнали. 
  4. Извадете отличителните части. Някои парчета на пъзелите могат да имат специфична форма или цвят, които не се повтарят другаде. Дръжте ги отделно, за да е по-лесно да ги добавите на мястото им.

Подреждането 

При самото подреждане също има трикове, ще ви бъдат от полза.

Като за начало, подредете рамката на пъзела. Тя не само ще зададе големината на картината, но и ще ви даде повече ориентири за останалите парчета.

Някои опитни майстори оглеждат кои от останалите парчета си пасват на пръв поглед. Сглобяват ги на двойки или съвсем малки части от картината, които после лесно се пренасят в същинския пъзел. 

Не работете с пъзела на едро, а го подреждайте на малки части. Опитайте например да наредите първо един от ъглите, а след това продължете със съседните зони.

И накрая: не се отказвайте, не си отнемайте радостта от добре свършената работа. Ако трябва, спрете, починете си и се върнете към подреждането, когато отново имате настроение. 

Снимка: Pexels