Куркума, оцет и мед - безотказна комбинация за детокс на организма

Всички тези съставки, смесени в напитка, помагат да прочистим тялото си

26.09.2023 | 20:54 Редактор: Вяра Димова
Куркума, оцет и мед - безотказна комбинация за детокс на организма

Знаем, че за да бъдем в добро здраве е важно да детоксикираме тялото си. Това може да стане чрез редовната консумация на различни храни и напитки. Те не само прочистват токсините от организма, но и оказват цялостно положително въздействие върху здравето ни.

Споделяме една напитка, в състава на която влизат полезни храни, допринасящи за прочистване на организма – куркума, ябълков оцет и мед, който може да замените с кленов сироп. Важно е оцетът да е с добро качество, ако имате домашен – още по-добре.

Куркумата е много богата на антиоксиданти, има силно противовъзпалително действие, смята се, че подобрява мозъчната функция, намалява риска от сърдечни заболявания и други. Медът и кленовият сироп са чудесни за подсилване на имунитета. Консумацията им ни осигурява много ценни витамини и минерали. Полезни са за здравето на храносмилателната система, кожата, сърцето и други.

За да си приготвите детокс напитката ще ви бъдат необходими следните съставки:

1 чаша приятно топла вода (но не от чешмата)
1 с. л. качествен ябълков оцет
1 с. л. пресен лимонов сок
½ с. л. качествен мед или кленов сироп
1/4 ч. л. куркума, която може да е на прах или да ползвате ¾ чаена лъжичка прясна настъргана куркума, която се предлага под формата на корен (като джинджифил)
щипка лют червен пипер на прах – по желание

Загрейте водата на котлона. В чаша сложете останалите съставки, а след това ги залейте с топлата вода. Разбъркайте всичко много добре и напитката ви е готова. Тази напитка може да се консумира сутрин за старт на деня или през останалата част от него.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay