Ето кои храни са богати на витамин C

Само една чушка може да ви снабди с необходимото количество витамин C за деня

22.09.2023 | 22:45 Редактор: Михаела Димитрова
Ето кои храни са богати на витамин C

Едва ли има някой, който да не знае какво е действието на този витамин. Със захлаждането на времето става и все по-актуална темата за превенцията от настинки и вируси. Ако искате да сте здрави и силни и през новия сезон, погрижете се за здравето си, като първото нещо, на което да обърнете внимание е храната. В следващите редове ви предлагаме няколко храни, които са с високо съдържание на витамин C и които ще ви помогнат да засилите имунната си система.

Червени чушки

Ако отворите официалната страница на медицинското училище към университета Харвард, наред с другите популярни продукти, които са източник на витамин C, там ще срещнете и този така популярен у нас зеленчук. Пиперът, както го наричат в някои региони на България е част от нашите кулинарни традиции от векове. Той се състои от около 92% вода, като това го прави идеален за консумация по време на диета. Само една чушка може да ви снабди с необходимото количество витамин C за деня. Освен това в червения зеленчук се съдържа и витамин B6, който играе ключова роля за формирането на червените кръвни клетки.

Ягоди

Ягодите безспорно са един от най-предпочитаните и вкусни горски плодове. Те са подходящи за консумация дори от хора, които спазват стриктен кето или нисковъглехидратен режим. Освен с вкус, те ще ви изненадат и с ползи за здравето. Те съдържат ценни антиоксиданти и специфични вещества, които подпомагат здравето на сърцето. Тук трябва да споменем, че в техния състав влизат и манган, фолат (важен за организма по време на бременност), както и калий, който пък може да помогне за регулирането на нивата на кръвното налягане.

Повече прочетете на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay