За какво е полезен Витамин Е?

Той предпазва от стареене и тъмни петна по кожата

27.08.2023 | 22:06 Редактор: Михаела Димитрова
За какво е полезен Витамин Е?

Витамин Е се синтезира единствено в растенията и можем да си го набавяме чрез храната. Неговата най-ключова форма е алфа-токоферолът. Витамин Е има важна роля за поддържане на здравето на кожата. Това се дължи на неговите антиоксидантни свойства, с които защитава кожата от оксидативен стрес, прездизвикан от вредното въздействие на факторите на околната среда.

Той елиминира свободните радикали и забавя процесите на стареене в кожата. Освен това, проучванията са показали, че приемът на алфа-токоферол допринася за справяне с хиперпигментациите по лицето. Той потиска ензимната активност, която отговаря за синтезата на пигмента меланин. Ето защо той е подходящо средство за справяне с тъмните петна, които со появяват по кожата след излагане на слънце или в резултат на естествените процеси на стареене.

 Витамин Е има и ценно хидратиращо действие, осигуряващо проникване на влагата в дълбочина на кожата. Освен това той подобрява нейната еластичност и придава мекота на епидермиса и дермата. Счита се, че този витамин осигурява защита срещу ултравиолетовите - UV лъчи и предпазва кожата от зачервяване и поддухнал вид. Витамин Е има ценни свойства и като средство за ускоряване на зарастването на раните и лечение на различни дерматологични заболявания.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay