Ето кои храни ще ни помогнат да заздравим организма си през есента

Сезонните плодове и зеленчуци са най-полезни

13.09.2023 | 23:04 Редактор: Вяра Димова
Ето кои храни ще ни помогнат да заздравим организма си през есента

Сезонното хранене се съсредоточава върху консумацията на сезонните плодове и зеленчуци. Този начин на живот може да включва ядене на определена риба или месо през определени части от годината, но фокусът на диетата е върху плодовете и зеленчуците, тъй като растежът им зависи от специфичното за сезона време. 

Преди науката да заеме водеща роля в селското стопанство, пресни плодове и зеленчуци можеха да се намерят само през сезона, в който узряват. Сега, без значение от годишните сезони, могат да се намерят всякакви плодове и зеленчуци на пазара. Но дали съдържат същите полезни вещества както тези, които са отгледани в "техния" си сезон?

Отглеждането на храна извън естествения ѝ сезон работи само когато хората изкуствено създават сезонни климатични условия. Изкопаемите горива (невъзобновяема енергия) и големите количества вода, необходими за това, имат отрицателно въздействие върху околната среда.

Сезонното отглеждане на култури не изисква тези ресурси. Например пресъздаването на лятната топлина през зимата за отглеждане на летни култури, вместо да се използва само топлината от слънцето. Сезонното отглеждане изисква много по-малко енергия

Качеството и свежестта на сезонните продукти са по-добри от тези извън сезона. Търсенето на определени култури е високо през цялата година, те се модифицират, за да устояват на болести, но тези модификации отнемат някои от техните хранителни ползи. Когато плодовете и зеленчуците се отглеждат в естествената им времева рамка, те растат и процъфтяват без вредни добавки. 

През септември и октомври може да се наблегне на следните плодове и зеленчуци, например: mатладжан, моркови, картофи, зеле, пащърнак, лук, чесън, чушки, карфиол, целина, тиква, кейл, гъби, цвекло и др.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay