Какво значение има стойката за доброто здраве?

Учени откриват, че всяка стойка е строго индивидуална

25.08.2023 | 23:02 Редактор: Михаела Димитрова
Какво значение има стойката за доброто здраве?

Стойката на тялото може да няма толкова съществено значение за здравето на гръбначния стълб, колкото си мислим. Учени откриват, че всяка стойка е строго индивидуална, като практиката да стоим изправени не е задължително правилна и не носи големи здравословни ползи в сравнение със стойка, която е до някаква степен прегърбена.

Проучването е осъществено от професор Питър О'Съливан от университета Къртин, Австралия. Неговото научно изследване търси конкретни доказателства за връзката между правилната стойка и здравето, като разглежда данни от над 1000 доброволци. 

Не е намерена никаква връзка между стойката на седене и болките в гърба. Макар и да е общоприето, че болките в гърба могат да бъдат причинени от прегърбената стойка, няма реални доказателства за тази връзка. Проф. О’Съливан твърди, че истинските причинители за болки в гърба се крият в проблеми с общото здраве – по-важно е да се грижим за себе си чрез правилно хранене, физическа активност и качествен сън, отколкото да стоим изправени и стегнати. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg