Няколко лесни начина, чрез които да се справим с лимфния поток

Масажът и хидратацията ще ви бъдат от полза

21.08.2023 | 22:09 Редактор: Михаела Кирилова
Няколко лесни начина, чрез които да се справим с лимфния поток

Ако някога са ви вълнували теми като отслабване, наднормено тегло и целулит, със сигурност сте попадали и на твърдения, че появата на портокалова кожа може да е свързана и с водна задръжка или пък не добра лимфна циркулация. За да разберете как да подобрите вида на кожата си и да изглеждате по-добре, ще ви споделим няколко малки трика, с които да подобрите лимфния поток.

1. Направете си масаж 

Лимфодренажният масаж (или лимфен дренаж) е специфичен вид масаж, който е насочен към лимфната система. Той включва нежни, ритмични движения, които помагат за придвижването на лимфната течност към лимфните възли. Можете да си правите масаж и сами или пък да приложите сухо четкане, или пък да посетите професионално масажно студио или пък да се възползвате от предимствата на апаратния лимфен дренаж.

2. Носете компресивни дрехи или чорапи

Носенето на подобно облекло, бельо или чорапи може да ви помогне за подобряване на кръвообращението ви и за намаляване на отоците и усещането на тежест. Такива дрехи оказват натиск върху конкретни области на крайниците, което може да помогне за изтласкване на лимфната течност към лимфните възли. При всички случай, преди да си закупите подобни продукти, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

3. Хидратирайте организма си 

Дехидратацията е една от най-честите причини за лимфен застой. Ето защо, пиенето на достатъчно вода е от съществено значение не само за цялостното ви здравословно състояние, но и за оптималното функциониране на лимфната система. Ако не пиене достатъчно вода, рискувате да промените консистенцията на лимфата, правейки я прекалено гъста и бавна. Това от своя страна може да затрудни движението ѝ през лимфните съдове.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pexels